пʼятниця, 06 червня 2008 14:47

В Латвії пройде референдум по розпуску Сейму

Центрвиборчком Латвії призначив на 2 серпня референдум по поправках до конституції, які дозволять громадянам ініціювати розпуск парламенту.

Таким чином ЦВК відреагувала на вирішення Сейму, який відхилив ці поправки. Як повідомлялося раніше, на засіданні 5 червня законопроект підтримали тільки 44 депутати, 37 виступили проти, 17 утрималися.

Нагадаємо, що раніше з пропозицією змінити основний закон, щоб народ отримав право розпускати парламент, виступило Об"єднання вільних профспілок Латвії. Осінню 2007 року на тлі політичної кризи в республіці на підтримку цієї ініціативи було зібрано більше десяти тисяч підписів. Це дозволило винести її на державний рівень.

Весною 2008 року в ході офіційного збору підписів, необхідного для того, щоб передати поправки в Сейм, їх підтримали більше 200 тисяч людей. Це означало, що питання передається на обговорення депутатів, а потім виноситься на всенародне обговорення, якщо парламентарії відмовляються ухвалити відповідний законопроект.

Багато представників латвійського керівництва, як відзначає ІА REGNUM, піддали законопроект критиці. Негативну оцінку поправкам дав, зокрема, прем"єр-міністр країни Івар Годманіс. Президент Латвії Валдіс Затлерс, зі свого боку, підтримав цю ініціативу, проте припустив, що законопроект, запропонований парламенту, є "недостатньо якісним". Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В Латвії пройде референдум по розпуску Сейму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі