середа, 21 січня 2009 08:55

У Криму знайшли німецьку колекцію картин, що зникла після війни

Співробітники Suermondt-Ludwіg-Museum – музею німецького міста Аахен – прибули до Сімферополя, де зберігаються картини з "аахенської колекції", які в Німеччині вважали безслідно зниклими після Другої світової війни.

Мета візиту директора Suermondt-Ludwіg-Museum, реставратора і кількох співробітників німецького музею до Сімферопольського художнього музею – суто дослідницька.

"Мова про повернення картин не йтиме, ми тут з дослідницькою метою. Наша мета – разом вивчити і подивитися картини. Ми готові запропонувати свою допомогу в питанні ідентифікації картин, оскільки не всі ще ідентифіковані", - сказав журналістам директор Suermondt-Ludwіg-Museum Петер ван ден Брінк.

"Претензій немає, і немає якихось думок про повернення полотен (Німеччині). Йдеться про дослідження картин і про співпрацю двох музеїв", – заявила завідувачка відділом науково-просвітницької роботи Сімферопольського художнього музею Ніна Боярська.

Делегація з Німеччини працюватиме в Сімферополі до 24 січня.

Як повідомлялося, для відновлення Сімферопольського художнього музею, що серйозно постраждав від фашистів в роки Другої світової війни, в 1953 році йому було передано 87 картин. Серед них, зокрема, опинилися картини з "аахенської колекції" (більш як 60 полотен). Полотна надійшли до сімферопольського музею з ялтинського музею, багато з них були в занедбаному стані (без рам, без підписів авторів), довелося проводити серйозну роботу з атрибуції картин.

Полотна виставили на 70-річчяе сімферопольського музею - в 2007 році, було одержано офіційний дозвіл на їх експонування. Той факт, що в сімферопольському музеї є предмети так званого трофейного мистецтва, ніхто не приховував, говорять його співробітники.

Туристи з Німеччини побачили на одній з рам, що збереглися, запис з німецького музею і зв"язалися з аахенським музеєм, який вважав, що колекція загублена.

У ЗМІ з"явилася інформація, що Німеччина має намір просити повернути полотна. Сімферопольський музей зі свого боку заявив, що полотна не підлягають поверненню до Німеччини (вони є частиною українського музейного фонду і згідно із законом поверненню не підлягають). При цьому в музеї не виключили можливості угоди про тимчасову експозицію колишніх аахенських полотен в Німеччині за умови отримання державних гарантій їх повернення.

Інші ЗМІ повідомляли, що Німеччина не вимагає повернення картин, а в офіційній ноті Посольства ФРН до МЗС України міститься лише прохання надати можливість, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У Криму знайшли німецьку колекцію картин, що зникла після війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі