середа, 12 березня 2008 15:36

В Кореї клонували першого в світі собаку (ФОТО)

Цуценя, яке отримало кличку СНУппі (SNUppy), виростили професор Ву-Сук Хванг і його колеги з Сеульського національного університету.

Він був клонований з дорослих клітин шкіри за допомогою методу "ядерного перенесення" з соматичних клітин.

За допомогою цього ж способу були раніше клоновані перший в світі ссавець, овечка Доллі, та інші тварини.

Пес СНУппі (SNUppy), перші три букви в імені якого відповідають абревіатурі університету SNU (Seoul NationalUniversity), народився в результаті кесаревого розтину 24 квітня. Його виносила сурогатна мати - самка жовтого Лабрадору. При народженні цуценя важило 530 грам.

У СНУппі був брат-близнюк, ще одне цуценя, яке народилося від іншої самки. При народженні він важив 550 грам, проте через 22 дні помер від пневмонії. Анатомічних відхилень у померлого цуценя при розтині виявлено не було.

Щоб народилися ці два цуценя, ученим довелося ввести 1095 ембріонів 123-м сурогатним самкам. Таким чином, ефективність експерименту склала 1,6%.

Обидва цуценя були створені з дорослої клітини шкіри, узятої у пса афганського гончака за допомогою методики "ядерного перенесення" з соматичних клітин. Таким же чином ученим вже вдавалося клонувати овець, мишей, кіз, свиней, кроликів, кішок та інших тварин.

Афганський гончак був вибраний через свій розмір і незвичайний екстер"єр, говорять корейські фахівці.

На клонування собак ученим знадобилося більше часу в порівнянні з іншими тваринами через складнощі з отриманням зрілих незапліднених собачих яйцеклітин в лабораторних умовах. На відміну від інших ссавців у собак яйцеклітини виходять з яєчника раніше.

Замість того, щоб вирощувати яйцеклітини в лабораторії, дослідники узяли зрілі яйцеклітини у самок.

Потім з яйцеклітин видалили генетичний матеріал і замінили його на ядро клітини шкіри, узятої у пса афганського гончака. Створений потім ембріон був імплантований в сурогатну самку.

Метою даного експерименту є створення тварин для наукових досліджень, а не домашніх улюбленців, підкреслюють вони.

Учені вважають, що клонування собаки допоможе краще вивчити хвороби, до яких схильні як самі тварини, так і люди, наприклад - рак і діабет. Методики на основі стволових клітин можуть бути випробувані спочатку на собаках, а потім використані для лікування людини.

Фото Reuters

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «В Кореї клонували першого в світі собаку (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі