середа, 28 травня 2008 11:56

В Китаї евакуйовано більше 160 тисяч людей в очікуванні повені

В китайській провінції, що постраждала від землетрусу, Сичуань евакуйовано майже 160 тисяч людей з районів, що знаходяться нижче за озеро, яке утворилося після того, як русло річки перегородила природна дамба. Влада побоюються, що у разі раптового прориву дамби будуть затоплені густонаселені долини, передає Associated Press.

У зоні затоплення можуть опинитися до півтора мільйона людей, зокрема жителів міста Бейчуань, сильно зруйнованого землетрусом. Озеро Танцзяшань вже вміщає в себе більше 140 мільйонів кубометрів води, яка щодоби піднімається на один метр.

Всього в провінції Сичуань через обвали, що перегородили річки у вузьких долинах, утворилися близько 35 озер. Танцзяшань - найбільше з них. До озера направлені армійські сапери, які намагаються прокласти відвідний канал, щоб спустити з озера воду, перш ніж дамба прорветься. У регіоні продовжуються потужні підземні поштовхи з магнітудою вище п"яти. Крім того, починається сезон дощів, які ще більше можуть ускладнити ситуацію.

Дамбу біля озера Танцзяшань планувалося підірвати ще напередодні, 27 травня, проте владі не вдається поки переправити до місця робіт необхідну кількість важкої техніки.

Для порівняння найбільшою водоймою світу, що виникла після землетрусу, є Сарезьке озеро в Таджикистані. Воно з"явилося в 1911 році, коли в результаті обвалу гірських порід русло річки Мургаб було перегороджено дамбою заввишки 567 метрів. До теперішнього часу довжина Сарезького озера перевищує 55 кілометрів, а глибина досягає 500 метрів.

Якщо дамба руйнуватиметься при новому потужному землетрусі, то катастрофічна повінь загрожує мільйонам жителів чотирьох країн - Таджикистану, Афганістану, Узбекистану та Казахстану.

Тим часом загальне число жертв Сичуаньського землетрусу, який стався 12 травня 2008 року, склало, за останніми даними китайських влади 68109 людей. Зниклими безвісти продовжують числитися 19,851 житель провінції, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В Китаї евакуйовано більше 160 тисяч людей в очікуванні повені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі