середа, 11 лютого 2009 08:27

В Ізраїлі відбулися дострокові парламентські вибори

В Ізраїлі відбулися дострокові парламентські вибори
В Ізраїлі відбулися дострокові парламентські вибори. Головна боротьба за місця в Кнесет розгорнулася між правою партією "Лікуд" екс-прем"єра Біньяміна Нетаньягу та правлячою центристською партією "Кадіма" на чолі з міністром закордонних справ Ципі Лівні. Основними претендентами на третє місце були правонаціоналістична партія "Наш дім Ізраїль" і ліва Партія праці ( "Авода").

Після підрахунку 99 відсотків голосів центристська "Кадіма" отримує 28 мандатів в новому парламенті, випереджаючи на одне депутатське місце праву партію "Лікуд", чий лідер Біньямін Нетаньягу також претендує на посаду прем"єр-міністра.

Глава лідируючої на виборах в Ізраїлі партії "Кадіма" Ципі Лівні оголосила в ніч на середу про намір сформувати й очолити уряд національної єдності.

Заявка Нетаньягу виглядає вагомою, оскільки правий табір отримує більшість у Кнесеті. Згідно із законом, для формування кабінету потрібно парламентська більшість, тобто мінімум 61 депутатський голос із 120.

Ципі Лівні оголосила про намір сформувати й очолити уряд

"Друзі, це чудовий день для Держави Ізраїль. Народ Ізраїлю вибрав "Кадіма". Ми закінчимо роботу, виконаємо свій обов"язок, створивши уряд національної єдності, який ми ж і очолимо", - сказала Лівні, виступаючи з переможною промовою перед соратниками по партії.

Увійти до складу уряду вона запропонувала і Нетаньягу. У минулому році Лівні, що змінили прем"єра Ехуда Ольмерта на посаді голови "Кадіма", намагалася створити власний кабінет без проведення виборів, однак їй це не вдалося, незважаючи на те, що праві партії в попередньому складі Кнесету були у меншості.

За матеріалами "Reuters", "УНІАН", РІА "Новости"

Різниця між правими і лівоцентристами найбільш помітна в їх відношенні до близькосхідного мирного процесу. Якщо "Кадіма" виступає за форсоване вирішення конфлікту з палестинцями, то "Лікуд" вважає, що для незалежної палестинської держави ще не створені передумови і пропонує змістити акценти з врегулювання політичної проблематики на поліпшення соціально-економічної ситуації на територіях.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі відбулися дострокові парламентські вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі