субота, 17 листопада 2007 16:14

В Івано-Франківську вшанували пам"ять націоналістів, розстріляних гестапівцями

Сьогодні громадськість Івано-Франківська вшановувала пам"ять українських націоналістів, які були розстріляні гестапівцями 17 листопада 1943 року.

Біля бронзового пам"ятника розстріляним членам ОУН священики відслужили панахиду за загиблими.

Після панахиди відбулося поминальне віче. У своєму виступі заступник голови облдержадміністрації, голова Івано-Франківської обласної організації КУН Богдан Борович наголосив на необхідності пам"ятати історичне минуле без перекручування фактів і бути гідними послідовниками загиблих. За його словами, "маємо все зробити, аби Українська держава стала такою, за яку мріяли віддавали життя українці".

Голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський визнав, що в Україні є чимало людей, які не хочуть визнати справжніх борців за волю України героями. Він висловив сподівання, що нині є можливість це зробити новою владою.

Потім громадськість міста, представники обласної і міської влади, лідери політичних партій поклали вінки та квіти до пам"ятника страченим, запалили свічки, помолились.

4 листопада 1943 року під час вистави гестапівці оточили Станіславський драматичний театр (нині обласна філармонія) і арештували членів ОУН. За завісою стояв провокатор і показував, кого затримувати. На виставу прийшли й підпільники, бо в Чорному лісі вже тоді діяв загін УПА. Через три дні, 17 листопада, гестапівці вивели затриманих під приміщення синагоги і розстріляли 27 з них, ще трьох було розстріляно в іншому місці, передає УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «В Івано-Франківську вшанували пам"ять націоналістів, розстріляних гестапівцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі