субота, 12 березня 2011 18:06

В Івано-Франківську посол Нідерландів відвідав могили співвітчизників

В Івано-Франківську посол Нідерландів відвідав могили співвітчизників

Сприяти залученню голландських інвестицій у розвиток економіки та туризму Івано-Франківщини пообіцяв, перебуваючи там у п'ятницю, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди Ян Волтерс.

"Сьогодні на Прикарпатті працює 15 спільних українсько-нідерландських підприємств. Серед них – відоме ТОВ "Тикаферлюкс" у місті Тисмениця, яке виникло ще за часів Радянського Союзу і успішно розвивається сьогодні. Минулого року Королівство Нідерланди інвестувало у розвиток Івано-Франківщини 40 відсотків від загального обсягу річних інвестицій" - сказав перший заступник голови ОДА Василь Плавюк.

Посол відвідав і поклав квіти до обеліску військовополоненим колишнього концтабору "Сталаг-371", який знаходиться на території військової частини по вулиці Чорновола у обласному центрі.

Тут під час Другої Світової війни у тодішньому Станіславі існував німецький концентраційний табір. Серед його в'язнів було 5 генералів, 1880 офіцерів та 150 курсантів армії Королівства Нідерланди. Вони були кинуті за грати через відмову співпрацювати з німецькими окупантами. Неодноразово намагалися втекти, але майже всі спроби закінчувалися трагічно. Чотири могили голландських військових і досі знаходяться на старому цвинтарі на вулиці Київській.

Загалом на території України є шість офіційно зареєстрованих поховань та пам'ятних знаків військовослужбовців армії Королівства Нідерланди. І, за словами представників делегації, вони мають намір об'їхати їх усіх.

Зараз ви читаєте новину «В Івано-Франківську посол Нідерландів відвідав могили співвітчизників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі