пʼятниця, 08 червня 2007 14:45

В Італії розпочався суд у справі 26 агентів ЦРУ, звинувачених у викраданні єгипетського імаму

У Мілані в п"ятницю почався судовий процес у справі 26 співробітників ЦРУ і агентів італійських секретних служб, звинувачених у викраданні в Італії в 2003 році імама міланської мечеті, єгиптянина Абу Омара, який підозрювався ними в екстремізмі і зв"язках з "Аль-Каїдою".

Американців судять заочно, оскільки США відмовилися видати їх Італії. Суддя відхилив вимогу захисту проводити слухання в закритому режимі, проте будуть введені певні обмеження для преси, коли свідчення даватимуть співробітники спецслужб.

Імам міланської мечеті Абу Омар був незаконно затриманий агентами ЦРУ з допомогою італійських колег в Мілані 17 лютого 2003 року і таємно вивезений на базу ВВС США в Авіано, а звідти через Німеччину переправлений до Єгипту. Там він утримувався під вартою, був відданий під суд і виправданий. Імам заявляв, що на батьківщині він піддавався тортурам.

Зараз Абу Омар знаходиться в Єгипті. Він має намір подати до суду на італійську владу, у тому числі і на екс-прем"єра Сильвіо Берлусконі, якого вважає особисто причетним до його викрадання. Імам збирається вимагати від Берлусконі компенсацію у розмірі 10 млн. євро.

Відзначимо, що аналогічні справи розслідуються зараз в Німеччині та Швейцарії. У Німеччині також виписаний ордер на затримання 13 співробітників ЦРУ, які, як з"ясувалося, викрали помилково німецького громадянина ліванського походження, повідомляє NEWSru.



Зараз ви читаєте новину «В Італії розпочався суд у справі 26 агентів ЦРУ, звинувачених у викраданні єгипетського імаму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі