середа, 16 квітня 2008 14:21

В Індонезії прокинувся вулкан Егон

Виверження вулкана Егон на острові Флорес в східній частині Індонезії почалося пізно увечері у вівторок. Викиди попелу з жерла вулкана досягають висоти 4 км. над кратером, говорить Мухаммед Гендрасто, глава диспетчерської служби вулканологічної станції в Бандунзі на острові Ява.

Виверженню відразу був присвоєний високий ступінь ризику. Люди, які проживають в радіусі 1 милі (1,8 км.) від центру вулкана були евакуйовані. На даний момент район сейсмічної небезпеки покинуло 600 чоловік, повідомляє Reuters з посиланням на заяву вулканологів.

Активність Егона значно зросла за останній місяць. У 2004 році у зв"язку з виверженням цього ж вулкана місцева валада була вимушена закрити невеликий аеропорт, що знаходиться недалеко від гори. Незабаром він був повністю покритий великим шаром вулканічного пилу.

Індонезія є частиною так званого тихоокеанського "вогняного кільця" (потужного тектонічного розлому). Вулканічний пояс, що розтягнувся на 40 тис. км., опоясує Тихий океан, пролягаючи вздовж узбережжя Південної і Північної Америки до південної частини Аляски, потім повертає до Японії, Філіппін та Індонезії і завершується в районі острова Нова Гвінея, Нова Зеландія і південно-західна Океанія.

У "Вогненному кільці" знаходиться більшість з приблизно 1,5 тис. відомих вулканів планети. Там же відбувається 90% всіх землетрусів на Землі.

По всій довжині індонезійської частини "кільця" розташовуються вулкани: на найбільшому архіпелазі світу налічується 129 тільки активних "вогняних гір" - більше, ніж в будь-якій іншій країні світу.

Потоки розжареної вулканічної лави, що знищують все на своєму шляху, удобрюють селянські поля. Тому жителі перенаселеної Яви, перечекавши на віддалі чергове виверження, знов повертаються на схили вулканів і відновлюють зруйновані будинки на колишньому місці, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «В Індонезії прокинувся вулкан Егон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі