вівторок, 15 квітня 2008 16:48

В Гаазі розпочався суд над колишніми хорватськими генералами

На судовому процесі проти колишніх хорватських генералів Анте Готовіни, Івана Чермака і Младена Маркача сторона звинувачення виступила з первинною заявою.

Екс-генерали звинувачуються в злочинах проти людства і порушенні законів і звичаїв війни в зв"язку діями хорватських військ в 1995 році в ході операції "Шторм" в Країні. Вона проводилася на території площею 10,5 тисяч квадратних кілометрів, і в ній брали участь близько 150 тисяч хорватських солдатів і офіцерів.

Виступаючи в залі суду, прокурор заявив, що всі троє були учасниками спільного злочинного підприємства, метою якого було насильницьке вигнання сербського населення з Країни. "Разом з іншими особами, включаючи колишнього президента Хорватії Франьо Туджмана, вони планували злочинні дії, віддавали накази на їхню підготовку і здійснення, підбурювали до них", - заявила сторона звинувачення.

Готовіна здійснював загальне керівництво операцією "Шторм", в ході якої хорватські війська обстрілювали сербські населені пункти, грабували майно, спалювали будинки, вбивали цивільних осіб. Чермак, за твердженням сторони звинувачення, командував етнічними чистками, а Маркач, будучи заступником міністра внутрішніх справ, керував поліцейськими силами, які брали участь в операції.

Серед пунктів висунутого проти Готовіни, Чермака і Маркача звинувачення - переслідування по расових і релігійних ознаках, депортації, розграбування і знищення власності, негуманне поводження і вбивства.

Прокурор привів дані, згідно яким в результаті злочинних дій хорватських військ близько 200 тисяч сербів вимушені були втекти з Країни до Сербії і Боснії, більше 150 мирних жителів було убито.

"Обіймаючи високі керівні посади, Готовіна, Чермак і Маркач несуть кримінальну відповідальність за дії своїх підлеглих, оскільки вони знали або повинні були знати про те, що підлеглі здійснювали або збиралися скоїти злочини, але не зробили необхідних заходів для запобігання цьому або для покарання винних", - йдеться в обвинувачульному висновку.

Сторона звинувачення також представила суддям ряд наявних в її розпорядженні матеріалів.

Всі три колишні генерали повністю відкидають висунуті проти них звинувачення. Очікується, що процес над ними продовжиться рік, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «В Гаазі розпочався суд над колишніми хорватськими генералами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі