пʼятниця, 07 листопада 2014 15:12

Цього року Всеукраїнський диктант писали про Українське радіо

Цього року Всеукраїнський диктант писали про Українське радіо
Фото: volynpost.com

В Україні завершили писати чотирнадцятий Всеукраїнський диктант національної єдності. Цього разу текст називався "Українському радіо - 90 років", з нагоди ювілею Українського радіо. Його, як і завжди, надиктовував автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Овраменко.

Написати диктант національної єдності у прес-центр Національної телерадіокомпанії прийшли письменниця Ірен Роздобудько, учасниці дуету "Сестри Тельнюк", речник УПЦ МП Георгій Коваленко, родина музикантів Анатолій і Андрій Карпенки, співачка Жанна Боднарук та інші.

Зі слів Олександра Овраменка, з року в рік він сам готував тексти для диктанту, але цього року це була колективна робота - його та співробітників НТКУ.

"Найкритичніший диктант свого часу писав колишній міністр освіти й науки Дмитро Табачник про те, як українець відкрив каву для Європи. Тоді цей диктант викликав резонанс. І взагалі, коли до влади прийшли регіонали, люди якось менше цікавились українською мовою та писали диктанти. Нині ця традиція відроджується", - зауважив Олександр Овраменко.

Особливість цьогорічної акції полягає в тому, що усі гроші, які необхідні для проведення диктанту, перерахують не на премії і призи переможцям, а на потреби бійців в зоні АТО.
Окрім цього, в Київському університеті імені Бориса Грінченка цього дня встановили ректорд України з наймасовішого одночасного написання диктанту в одній локації. Це означає, що у кількох навчальних корпусах за парти сіли і студенти, і викладачі.

Нагадаємо, Всеукраїнський диктант національної єдності пишуть напередодні Дня української писемності та мови 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

Зараз ви читаєте новину «Цього року Всеукраїнський диктант писали про Українське радіо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі