вівторок, 28 грудня 2010 15:42

В Єгипті відкопали унікальне кладовище давніх статуй (ФОТО)

У Єгипті археологи знайшли стародавнє кладовище зламаних і пошкоджених статуй. Знахідку розкопали біля північного боку похоронного храму Аменхотепа III на західному березі Нілу в Луксорі.

"Скульптури мали ритуальне значення, тому їх не можна було знищувати", - розповів генеральний секретар вищої ради зі старожитностей Захі Хавасс в інтерв'ю Discovery.

Керівник розкопок Абдель Гаффар Вагді заявив, що протягом найближчих місяців археологи планують витягти ще більше статуй. За два попередніх археологічних сезони на об'єкті знайшли п'ять подвійних статуй Аменхотепа III, а також різних божеств.

Аменхотеп III (1390-1352 роки до н. е.) був дев'ятим правителем 18-ої династії. У ті часи Єгипет процвітав і перебував на піку культурного розвитку. Похоронний храм Аменхотепа III був найбільшим у Стародавньому Єгипті. Його охороняли дві гігантські статуї фараона, відомі як колоси Мемнона. Вони збереглися до наших днів.

У період Пізнього царства храм зруйнували. Його частини використовували для спорудження інших будівель.

У 1898 році мумію правителя у гробниці KV35 знайшов французький єгиптологом Віктор Лоре.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «В Єгипті відкопали унікальне кладовище давніх статуй (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі