середа, 11 квітня 2018 06:30

В домах для людей похилого віку на Донбасі від голоду померло 800 осіб

В домах для людей похилого віку на Донбасі від голоду померло 800 осіб
На Донбасі померло 800 літніх людей. Фото: Правмир

На непідконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей в будинках-інтернатах для людей похилого віку за рік від голоду померли майже 800 людей.

У будинках для людей похилого віку, які перебувають на непідконтрольній Україні території знаходилися 3 800 осіб. "Ми отримували дзвінки від ветеранської організації Алчевська з повідомленнями про випадки смерті від голоду. У той час установи від нас брали продукти, пральні машини, бойлери. Наступного разу статистику по кількості інтернатних жителів ми збирали в лютому 2015 року. Тоді їх залишилося 3000 - 800 старих померли тому, що їх годували раз на день. Тоді тільки один будинок престарілих погодився прийняти у нас тушонку, побутові предмети, але пізніше директора покарала місцева влада, і він перестав з нами спілкуватися. Далі ніхто не виходив на зв'язок ні з нами, волонтерами, ні з міністерством соціальної політики", - розповіла директор благодійної організації "Турбота про літніх в Україні" Галина Полякова в інтерв'ю виданню LB.ua.

Зараз з інтернатами для літніх немає зв'язку. "Ми не знаємо, що зараз відбувається з будинками для людей похилого віку на непідконтрольній території. Тому що вони перестали підтримувати з нами зв'язок", - підкреслила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін з Меркель обговорили введення миротворців ООН на Донбасі

Полякова уточнила, що спочатку в будинках-інтернатах для людей похилого віку знаходилося 10 тис. осіб. "Коли їм запропонували евакуюватися, за інформацією, яку я отримала від Мінсоцполітики, виїхати погодилося лише 28 чоловік. Вивезти старих було складно - вони чинили опір, не могли за станом здоров'я, деякі були дементні - не могли сприймати реальність. Ми самостійно вивозили людей з замінованого Старомихайлівського заказника і Макіївського психоневрологічних інтернатів ", - додала вона.

За даними дослідження Агентства ООН у справах біженців в Україні, в "Л/ДНР" 26% жителів знаходяться за межею бідності.

Зараз ви читаєте новину «В домах для людей похилого віку на Донбасі від голоду померло 800 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі