пʼятниця, 25 липня 2008 14:23

В Аргентині засуджений до довічного ув"язнення колишній генерал військової диктатури

Суд аргентинського міста Кордоба засудив до довічного ув"язнення колишнього генерала військової диктатури 1976-1983 років Лусіано Бенджаміна Менендеса, якого обвинувачують в порушенні прав людини, тортурах, викраданні людей та вбивствах, повідомив в четвер аргентинський телеканал TN.

Військовий, якому виповнилося 81 рік, був головнокомандуючим армією в Кордобі в 1975-1979 роках і відповідав за концентраційний табір Ла-Перла, де знаходилися більше 2 тисяч осіб.

Менендес був засуджений до довічного ув"язнення в загальній камері за тортури та вбивства четверо осіб в Ла-Перла в 1977 році. Суд не прийняв до уваги поважний вік генерала (за аргентинськими законами особам старше 70 років тюремне ув"язнення замінюється домашнім арештом). Такий же вердикт був винесений і відносно ще семеро людей.

Вирок, що аргентинські ЗМІ вже назвали історичним (справа Менендеса тривала 31 рік), зустріли гучними оплесками сотні правозахисників, присутніх у будівлі суду.

Менендес, який не погоджується з рішенням суду, під час слухання неодноразово висловлювався на захист диктатури, яка, за його словами, припинила насильство та хаос в країні.

"Аргентина - перша держава, що судить солдатів, які билися за порядок та спокій своїх співвітчизників. Ми вели війну на порятунок країни від комунізму", - заявив він.

За офіційними даними, за час правління військових в Аргентині з 1976 по 1983 рік загинули або пропали без вісті 30 тисяч осіб. Їх рештки так і не були знайдені.

У 1985 році члени хунти були засуджені до термінів від декількох років до довічного ув"язнення за звинуваченнями в порушенні прав людини, проте на початку 90-х президент Аргентини Карлос Менем наказав припинити переслідування військових. Процеси проти прихильників диктатури були відновлені лише в 2007 році, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «В Аргентині засуджений до довічного ув"язнення колишній генерал військової диктатури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі