субота, 12 січня 2008 16:23

В Японії від пташиного грипу можуть загинути 640 тисяч людей

Якщо вірус пташиного грипу мутує в "людську" форму і проникне до Японії, від нього можуть загинути 640 тисяч людей, а економіці буде завдано збитку близько 200 мільярдів доларів. Ці розрахунки з"явилися після того, як в останні дні було оголошено про смерть в КНР людини, інфікованої вірусом пташиного грипу, від свого родича, й учені припускають, що з"явився його новий смертельний штам, що передається від людини до людини.

Дані спеціальної урядової дослідницької групи свідчать, що деякі компанії у зв"язку з такими апокаліптичними прогнозами в суворій таємниці приступили до спеціальних заходів, спрямованих на запобігання загальній паніці та збереження виробництва.

За деякими припущеннями, у разі, якщо всього лише один бізнесмен заразиться небезпечним для людини штамом пташиного грипу за кордоном і повернеться до Японії, то за 10 днів поїздок на роботу в громадському транспорті він заразить близько 224 тисяч людей. Вже за два місяці загинуть 640 тисяч, а від 530 тисяч до двох мільйонів будуть шпиталізовані.

Різні компанії підходять до розв"язання проблеми по-різному. В одних проводять інструктажі, на яких співробітникам наказують припинити з"являтися на роботі у разі оголошення про початок епідемії і рекомендують взагалі не виходити на вулицю, в інших - заготовлюють спеціальні антиінфекційні маски, в третіх - розробляють докладні інструкції для запобігання захворюванню. Проте, відзначає газета, "в цілому японські компанії поки звертають мало уваги на загрожуючу небезпеку".

Уряд має намір в зв"язку з цим дати вказівку сформованому ще два роки тому спеціальному комітету виробити контрзаходи. Серед попередніх способів запобігання поширенню епідемії передбачається закривати місця громадських розваг, парки та школи.

Комітет вже звертався до міністерства сільського господарства з проханням про термінову розробку антивірусної вакцини. Міністерство проведе додаткову перевірку всіх ферм, де вирощується свійська птиця, а зовнішньополітичне відомство знов попередить громадян країни про правила перебування за кордоном.

У 2005-2006 роках на кількох птахофермах в Японії було зафіксовано спалахи захворювання на пташиний грип, у зв"язку з чим було знищено кілька мільйонів голів птаха.

Як повідомляли представники санепідемічних відділів префектур, птахи хворіли на "слабкий" вірус Н5N2, який не є смертельно небезпечним для людини. Проте, на думку експертів, існує небезпека трансформації його в небезпечний вірус Н5N1, що вражає людей.

На початку 2005 року в Японії вперше за 79 років був зафіксований випадок захворювання птаха на вірус Н5N1, що вже забрав життя більше ста людей в країнах Південно-Східної Азії, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «В Японії від пташиного грипу можуть загинути 640 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі