середа, 11 квітня 2018 18:47

В Афганістані знайшли українця, який потрапив у полон 30 років тому

Автор: ТСН
  Солдат Ігор Белокуров, який потрапив у полон афганських моджахедів 30 років тому
Солдат Ігор Белокуров, який потрапив у полон афганських моджахедів 30 років тому

Учасники експедиції, яка шукала в Афганістані водоносні пласти, випадково знайшли українця Ігора Білокурова, який 30 років тому потрапив у полон.

На батьківщині чоловіка, який був воїном-афганцем, вже вважали мертвим, повідомляють "Волинські новини".

Зараз екс-полонений вже не пам'ятає ані свого справжнього імені, ані української мови. Через перекладачів чоловік сказав лише, що родом з Волині. Живе в провінції Балх серед племені туркменів та отримав нове ім'я – Амріддін.

"Чоловік був контужений і, як я розумію, втратив пам'ять. У нього немає ніяких документів - навіть афганського паспорта. Як витягнути його з Афганістану, ми не знаємо. Ми звернулися до Спілки ветеранів Афганістану, можливо там підкажуть, як його звідти витягти. Посольства України в Афганістані немає, найближче - тільки в Таджикистані", - повідомив Олексій Іващенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Афганістані воювали понад 160 тис. українців

Ігор Білокуров родом із села Велика Глуша Любешівського району на Волині. Був призваний до лав Радянської армії 29 вересня 1981 року. Два роки відслужив у контингенті радянських військ у Чехословачині. Повернувся та пішов працювати на шарико-підшипниковий завод. 1985 року повернувся у війська, закінчив школу прапорщиків. Пішов служити у 70-ту окрему гвардійську механізовану бригаду, що дислокувалась у афганському місті Кандагар.

Пропав 9 квітня 1988 року в провінції Кандагар під час супроводу військової колони.

"1988 року під час обстрілу колони його було контужено. Ми так думаємо. І так він потрапив до рук бойовиків. І уже 30 років він перебуває у цьому племені", – пояснив голова Волинської обласної Спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович.

Автор: Волинські новини
  Ігор Білокуров під час проводів до армії
Ігор Білокуров під час проводів до армії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 37 років тому штурмували палац афганського президента

Матір Білокурова після 20-ти років пошуку поставила йому на цвинтарі символічну могилу.

Автор: Волинські новини
  Ігор Белокуров під час служби в радянській армії у Афганістані
Ігор Белокуров під час служби в радянській армії у Афганістані
Історію полоненого на Волині знали, пояснює Григорій Павлович. У спілці вже працювали над тим, як повернути солдата додому.

"Ми не знали, як маму підготувати до цього, я просив фото з юності її сина, сказав, що це для музею. Але тут вже історія потрапила в пресу, хоча афішувати цього поки не хотіли, аби не нашкодити процесу. Чоловіка впізнали, це дійсно Ігор Білокуров. Однокласники майже в один голос кажуть, що це він, хоч і змінився. Воно й не дивно, 30 років минуло", - каже Григорій Павлович.

Зараз волинянина хочуть повернути додому. Готують таджицьку візу та летіти до нього, аби спілкуватись з ватажками племені, щоб ті віддали Ігоря. Проте процес цей – довгий і не простий, адже у нього немає ні місцевого паспорта, ні радянських документів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 27 років тому Афганістан покинули радянські солдати

1979-го в Афганістані тривала громадянська війна. 12 грудня 1979 року на засіданні Політбюро Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу прийняли рішення № 176/125 про введення військ до Афганістану. В результаті цього в Афганістані відбулася низка переворотів. Війна тривала 10 років - з 1979 по 1989 рік і забрала життя 15 тис. радянських солдат. Війна негативно вплинула на зовнішньополітичне становище СРСР. За 3 роки після виведення військ імперія розпалася.
Зараз ви читаєте новину «В Афганістані знайшли українця, який потрапив у полон 30 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі