середа, 12 березня 2008 11:14

Ювілей Європарламенту затьмарено скандалом

Святкування 50-річчя Європарламенту затьмарене скандалом довкола нецільового використання депутатами асамблеї бюджетних коштів, пишуть бельгійські ЗМІ.

Перша сесія Європарламенту відбулася 12 березня 1958 року. Тоді європейська асамблея складалася всього зі 142 депутатів, а її робота велася на чотирьох офіційних мовах Євросоюзу. Сьогодні число членів Європарламенту, що є єдиним інститутом ЄС, який обирається його громадянами, зросло до 785, а кількість офіційних мов сягнула 23.

Як зазначають бельгійські ЗМІ, аудитори Європарламенту розкрили факти нецільового використання рядом депутатів асамблеї коштів з бюджету ЄС при оплаті послуг помічників. Згідно конфіденційній аудиторській доповіді, про зміст якої стало відомо журналістам, деякі з 784 членів Європарламенту нібито наймали асистентами членів своїх сімей і навіть переводили гроші неіснуючим фірмам з найму персоналу.

За словами одного з європарламентаріїв, який ознайомився з доповіддю, йдеться про зловживання на суму майже в 100 мільйонів євро на рік у період 2004-2005 років.

У прес-службі Європарламенту інформацію про фінансові зловживання серед депутатів спочатку не підтвердили, повідомивши, що доповідь аудиторів, яку членам комітету асамблеї у фінансових справах належить обговорити за закритими дверима, взагалі не містить чиїх-небудь імен і "фактів зловживань".

Проте доповіддю вже зацікавилося Європейське бюро боротьби з шахрайством, яке запитало в адміністрації Європарламенту копію документа, щоб за необхідності провести відповідне розслідування, відзначають ЗМІ.

На основі рекомендацій аудиторів генеральний секретаріат Європарламенту, як очікується, розробить єдині правила найму помічників, яких, депутати, як і раніше, відбиратимуть особисто.

Ще одна проблема Європарламенту – часті переїзди депутатів. У європейській пресі його часто називають "пересувним цирком". Цього порівняння асамблея удостоїлася у зв"язку з тим, що раз на місяць депутати і персонал асамблеї виїжджають зі штаб-квартири в Брюсселі на сесію до Страсбурга. Безпосередньо секретаріат Європарламенту знаходиться в Люксембурзі.

З метою припинити "розбазарювання" коштів платників податків екс-депутат Європарламенту Сесілія Малмстрем зібрала 1,2 мільйона підписів європейців під петицією, що передбачає проведення всіх засідань асамблеї в одному місті. Крім того, європейські "зелені" стверджують, що переїзди парламентаріїв і персоналу з штаб-квартири в Брюсселі до Страсбурга негативно позначаються на стані довкілля.

Законодавчим органом влади Європарламент зараз не є, оскільки право розробки наднаціональних законопроектів, директив і рішень надано Єврокомісії. Ситуація кардинально зміниться після очікуваного в першій половині 2009 року набрання чинності Лісабонським договором, що визначає принципи функціонування ЄС, коли європейська асамблея отримає право законодавчої діяльності в усіх областях політики Євросоюзу, включно з сільським господарством, рибальством, транспортом, структурними фондами, правосуддям і внутрішніми справами, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Ювілей Європарламенту затьмарено скандалом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі