неділя, 05 березня 2023 16:32

Успіху немає – Галущенко повідомив про процес повернення ЗАЕС під український контроль

Успіху немає – Галущенко повідомив про процес повернення ЗАЕС під український контроль
Окупанти непрофесійно поводяться на ЗАЕС. Фото: eastnews.ua

Не принесли успіху дипломатичні кроки щодо повернення Запорізької атомної електростанції під український контроль.

Ситуація зайшла у глухий кут, сказав міністр енергетики Герман Галущенко, передає урядовий портал.

"Наша позиція, яку ми озвучуємо на всіх міжнародних майданчиках, зводиться до того, що будь-які переговори стосовно ЗАЕС мають базуватись: по-перше – на демілітаризації станції, по-друге – виході з ЗАЕС працівників Росатому. По-третє, український персонал має отримати можливість спокійно, без тиску оперувати ядерним об'єктом", – пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим загрожує довготривала окупація ЗАЕС – в Енергоатомі пояснили

І у відповідь на це Україна отримала нікчемний указ президента РФ Володимира Путіна про те, що ЗАЕС – це нібито "федеральна власність", із реєстрацією відповідної компанії в Москві з назвою "Запорізька станція".

Галущенко додав, що Україна отримує від місії МАГАТЕ, яка працює на станції, тривожні сигнали. Росіяни поводяться там вкрай непрофесійно.

"Місія МАГАТЕ підтверджує, що росіяни експлуатують станцію в такому режимі, що стан обладнання та устаткування на ЗАЕС значно погіршується. Є відчуття, що одна з цілей загарбників: після деокупації залишити нам її в неробочому стані", – сказав міністр.

Ситуація навколо Запорізької атомної електростанції може бути вирішена лише шляхом повного виведення російських військ та техніки з території.

Контроль над стратегічним об'єктом має бути повернутий Україні, йдеться у заяві Євросоюзу, складеній після засідання ОБСЄ.

У документі також наголошується, що безвідповідальна ядерна риторика Росії є абсолютно неприйнятною.

Зараз ви читаєте новину «Успіху немає – Галущенко повідомив про процес повернення ЗАЕС під український контроль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі