четвер, 29 листопада 2007 10:23

Услід за Туркменією ціну на газ для "Газпрому" збирається підвищити Узбекистан

"Узбекнафтогаз" у грудні планує провести переговори з російською стороною про підвищення ціни на узбецький газ у 2008 році. "До кінця цього року ціна буде 100 доларів за тисячу кубометрів, а в грудні ми проведемо переговори про її підвищення", – сказав співрозмовник агентства, уточнивши, що Узбекистан має намір перейти при формуванні ціни від регіональних до світових параметрів.

27 листопада "Газпром" погодився на підвищення ціни на газ, запропоноване президентом Туркменії Гурбангулі Бердимухамедовим. Той отримав 40-процентну надбавку до чинної в контракті на 2008 рік ціни – "Газпром" погодився платити в середньому 140 доларів за туркменський газ.

Оскільки газ з Туркменії поставляється на український ринок, приріст ціни буде повністю перекладений на його споживачів.

Потреба українських споживачів у імпортному газі покривається також за рахунок закупівель в Узбекистані і газу казахського походження (після переробки на Оренбурзькому ГПЗ). Ціни на казахський газ вже прив"язані до європейських, а узбеки завжди орієнтуються на підсумки переговорів "Газпрому" з Ашхабадом.

Угоду про постачання газу з Узбекистану, Казахстану і Туркменії "Газпромекспорт" і швейцарська RosUkrEnergo (постачальник палива на Україну) уклали наприкінці минулого року. Цього року Україна отримала 55 млрд кубометрів середньоазійського газу за ціною 130 доларів за тисячу кубометрів, тоді як російський газ коштував би їй 230-250 доларів, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Услід за Туркменією ціну на газ для "Газпрому" збирається підвищити Узбекистан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі