понеділок, 11 вересня 2017 07:27

Усікновення глави Івана Предтечі: що не можна робити цього дня

Усікновення глави Івана Предтечі: що не можна робити цього дня
11 вересня за церковним календарем свято Усікновення Голови святого Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Івана (у народі Головосік). Фото: zi.dn

11 вересня за церковним календарем свято Усікновення голови святого пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Івана (у народі - Головосік).

Цього дня в храмах йдуть урочисті служби на пам'ять про мученицьку смерть Івана Предтечі - пророка, що передбачив народження Ісуса Христа.

Gazeta.ua пропонує дізнатись, що не можна робити цього дня.

Люди дотримуються суворого посту - не їдять м'яса, риби, яєць і молочних продуктів. Їжу можна приправляти тільки рослинною олією. Гастрономічні обмеження в це свято - вираз скорботи про смерть великого Іванна Хрестителя.

Вважають, що цього дня не варто брати в руки гострі речі: нiж, cокиру, пилку. Все, що нагадує мyченицьку смepть святого.

Цього дня кожен намагався побувати в церкві. А ті, хто мучився головними болями, просили зцілення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встановили рекорд у мистецтві "руки та ноги"

Не можна пити вино і будь-які спиpтні напої.

У народі кажуть: "Якщо зрізати головку капусти цього дня, то може потекти кров". На Усічення не можна їсти круглі фрукти та овочі: яблука, капусту (їхня форма нагадує відрубану голову Предтечі), а також червоні помідори, кавуни, бо вони нагадують кров святого.Не можна їсти й будь-що на блюді – на ньому лежала голова Іоана Предтечі.

Також не можна їсти борщ. Наші предки в це свято обходилися і без традиційної страви, і без святкових ласощів. На столі зазвичай була картопля, відварена в мундирі, і хліб.

Цього дня не вінчають і справляють весілля, хрестини та інші знакові події.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні побудують ферму для розведення африканського сома

Не можна співати, танцювати, розважатися. Подібним відбувається смepтний гріх, який зробила свого часу Соломія.

За народним віруванням, день Головосіка є останньою межею, коли з'являються грози. Якщо хтось почув грім, то це віщувало довгу і теплу осінь. Звідси й приповідка: "Загримів Головосік – тепла прибавить рік". Цього дня у лісі збирали лікарське коріння.

Зараз ви читаєте новину «Усікновення глави Івана Предтечі: що не можна робити цього дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі