середа, 19 вересня 2007 10:01

Усесвітній банк і ООН хочуть повернути кошти диктаторів і політиків, що пограбували свої країни

Президент Усесвітнього банку Роберт Зеллік і генсек ООН Пан Гі Мун запропонували план дій з повернення багатств, викрадених і виведених за рубіж. План отримав назву STAR (Stolen Asset Recovery). Щоб повернути вкрадене, пропонується ратифікувати і неухильно дотримуватися міжнародної Конвенції ООН з боротьби з корупцією (UNCAC). Поверненню грошей готові допомагати також ВБ, ООН і G8.

У оцінці масштабів крадіжок експерти розходяться. Норвезький Антикорупційний ресурсний центр у африканських країнах вважає, що різноманітні зловживання в Африці з"їдають щорічно 25% ВВП, або 148 млрд доларів.

У 2001 році Transparency International оцінювала кошти, викрадені та вивезені за рубіж за декілька десятиліть корумпованими лідерами африканських держав, у 20-40 млрд доларів. А американський Center for International Policy в 2005 році оцінив об"єм щорічно відмиваних корупціонерами світу коштів у 20-40 млрд. Це 40% обсягу допомоги країнам, що розвиваються.

Нинішня система повернення викраденого неефективна, мовиться в доповіді ВБ. Кошти, завчасно виведені за рубіж корумпованими чиновниками і поваленими диктаторами, в кращому разі заморожуються, а їх повернення займає роки. Так, уряд Філіппін витратив 18 років, щоб повернути з-за кордону 624 млн доларів, які належали поваленому президентові Фердинанду Маркосу.

Усесвітній банк і ООН пропонують державам G8 і міжнародним організаціям надавати бідним країнам юридичну допомогу в репатріації викраденого. Розвинені країни повинні швидше розглядати запити про конфіскацію, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Усесвітній банк і ООН хочуть повернути кошти диктаторів і політиків, що пограбували свої країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі