понеділок, 30 липня 2007 12:04

Ющенко зупинив ще одну постанову Януковича

Президент Віктор Ющенко зупинив дію постанови Кабінету міністрів про затвердження положення про Державний департамент з питань виконання покарань, мотивуючи це тим, що видання даної постанови порушує Конституцію.

Про це йдеться в указі від 28 липня, розміщеному на офіційному сайті президента у понеділок.

"Нормативно-правовим актом Кабінету міністрів визначено правові основи діяльності Державного департаменту з питань виконання покарань. Це не відповідає нормам п.14 ч.1 ст. 92 Конституції, за якими організація і діяльність органів і установ виконання покарань визначаються виключно законом", - пояснюється в указі.

"Крім того, оскільки здійснення функцій органами і установами виконання покарань, зокрема Державним департаментом з питань виконання покарань, безпосередньо зачіпає основні права та свободи людини і громадянина, врегулювання зазначених питань постановою Кабінету міністрів не відповідає й п.1 ч.1 ст. 92 Конституції", - сказано в документі.

Відтак, вважає президент, видавши названу постанову, Кабмін "порушив також і положення ч.2 ст. 8 Конституції, згідно з якими нормативно-правові акти мають прийматися на основі Конституції і відповідати їй, ч.2 ст. 6, ч.2 ст. 19 та ч.3 ст. 113 основного закону держави, які зобов"язують Кабінет міністрів керуватися... зокрема, Конституцією, діяти в межах, на підставі та у спосіб, що нею передбачені".

Постанова Кабміну про затвердження положення про Державний департамент України з питань виконання покарань від 11 липня цього року визначала цей держдепартамент центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і координується урядом через міністра юстиції.

Положення також визначало повноваження Держдепартаменту з питань виконання покарань, його права та інші питання, що стосуються його діяльності.


Зараз ви читаєте новину «Ющенко зупинив ще одну постанову Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі