неділя, 15 серпня 2010 18:22

Уряду не слід обмежувати продаж зерна за кордон

Уряду не слід обмежувати продаж зерна за кордон

Навіть із заниженим прогнозом, зернових зберуть на рівні 42 мільйонів тонн. Експортний потенціал оцінюється у 16 млн. тонн. Отже, мова не йде про те, що у нас буде недостатньо хліба.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив керівник асоціації Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

"Світові ціни на зерно сильно зросли за останній місяць. І скоріше за все уряд хоче обмежити вплив світового ринку на український. Але потрібно враховувати і інтереси сільгоспвиробників", - сказав експерт.

Він зазначив, що існують цивілізовані механізми обмеження вивозу зерна за кордон.

"Можна ввести експортні квоти. Але тоді уряд повинен їх обґрунтувати. Квоти можуть бути доцільними, якщо є загроза фінансової стабільності внутрішнього ринку. Але такої загрози немає. У нас є експортний надлишок", - сказав Лапа і наголосив, що Україна має повідомити своїх торговельних партнерів із СОТ про наміри обмежити експорт. Цього зроблено поки не було".

На думку Лапи, ціни на хліб у найближчі 2 місяці підніматися не будуть. Бо зерно нового врожаю надійде на переробку на початку вересня. А поки з нього буде вироблено борошно, яке закуплять хлібопекарні і зроблять хліб, пройде ще місяць.

Як відомо, за прогнозами експертів, восени очікується істотне подорожчання хлібобулочних виробів.

У свою чергу, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв пообіцяв посилити контроль на зерновому ринку через оборудки на ринку.

Зараз ви читаєте новину «Уряду не слід обмежувати продаж зерна за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі