четвер, 07 жовтня 2010 11:06

Уряд заборгував 20 млрд гривень невідшкодованого ПДВ

Уряд заборгував 20 млрд гривень невідшкодованого ПДВ
В Україні загальна заборгованість по відшкодуванню ПДВ сягає 20 млрд грн. Загальна сума ПДВ, підтверджена перевірками, на початок жовтня становила 9,1 млрд грн, а перевіряються ще 10 млрд грн.

Про зниження заборгованості з ПДВ 1 жовтня на зустрічі з главою МВФ Домініком Стросс-Каном заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Ми повні рішучості до нового року прийти з нульовою заборгованістю по ПДВ", - сказав він.

У Мінфіні пояснили виданню, як з'явилася заборгованість у розмірі 58,4 млрд грн (на момент призначення уряду 11 березня): 34 млрд грн - це сума, не відшкодована на рахунки платників у банках (перевірена і підтверджена податківцями), 2,9 млрд грн - кошти, які фігурують у судах та кримінальних справах, 2,5 млрд грн - переплати платників і 19 млрд грн - залишки від'ємного значення ПДВ у деклараціях.

Через відсутність у держбюджеті коштів для повернення ПДВ уряд до мінімуму скоротив щомісячне відшкодування - у січні-липні середній обсяг склав 1,4 млрд грн.

Одночасно готувався випуск ПДВ-облігацій. За словами заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко, до 1 вересня загальний борг з відшкодування ПДВ становив 44,8 млрд грн.

Підприємствам минулого місяця відшкодовано 20 млрд грн: 16,2 млрд грн - у вигляді облігацій і 3,8 млрд грн - безготівковим платежем.

Єфименко уточнила, що близько 2 млрд грн у вересні визнані безпідставно заявленими (за 9 місяців - 8860 млн грн), а в рахунок майбутніх платежів перейшли 11-11,5 млрд грн. Невідома доля близько 8,5 млрд грн.

Примітно, що при виплаті підприємствам у вересні 3,8 млрд грн сума боргу з відшкодування ПДВ з простроченням понад 60 днів зменшилася за місяць на 7 млрд грн - з 10 млрд грн до 2,9 млрд грн.

Але реальна сума зобов'язань перед бізнесом набагато більша. Вона включає суми, що перебувають у перевірках, і весь підтверджений, але не відшкодований обсяг ПДВ. За даними департаменту контролю за відшкодуванням ПДВ ДПАУ, до 1 жовтня підтверджено, але не відшкодовано 9120 млн грн.

Нагадаємо, 6 жовтня було заявлено, що заборгованість з ПДВ становить 2,9 млрд грн.

За матеріалами "Комерсант-Україна"
Зараз ви читаєте новину «Уряд заборгував 20 млрд гривень невідшкодованого ПДВ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі