вівторок, 14 серпня 2007 18:00

Уряд Шотландії запропонував провести референдум про незалежність

Правляча в Шотландії націоналістична партія планує провести референдум про незалежність від Великобританії. Решта національних партій, проте, виступає проти цієї ініціативи.

Лідер шотландських націоналістів, глава уряду Олексій Салмонд розповів, що в законопроекті про референдум, представленому шотландським парламентарям, міститься три варіанти розвитку подій для Шотландії: збереження статус-кво, розширення делегованих урядом Великобританії повноважень і повна незалежність. При цьому Салмонд не став приховувати, що уряд вважає оптимальним рішенням незалежність.

Представники всіх трьох опозиційних партій Шотландії висловилися проти референдуму. Таким чином, у законопроекту представленого Салмондом, мало шансів пройти затвердження парламентом.

Лідер шотландських лібералів Кеті Джемісон упевнена, що нація не хоче незалежності, а ініціатива націоналістів має на своїй меті не поліпшення життя людей, а розкол Сполученого Королівства.

Консерватори Шотландії повністю підтримали лібералів. Їхній лідер Аннабель Голді назвала законопроект про референдум сепаратиським.

Ліберально-демократична партія Шотландії, проте, вважає, що проект Салмонда "знаменує рух правлячої партії" до розширення повноважень регіональних властей. При цьому лідер партії Николь Стівен, як і її колеги, вважає, що законопроект повинен бути відкликаний, повідомляє ВВС News.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Шотландії запропонував провести референдум про незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі