субота, 19 квітня 2008 14:02

Уряд Косова відзвітував про 100 днів роботи

Уряд Косова відзвітував про 100 днів роботи
Прем"єр Косова, яке проголосило 17 лютого незалежність від Сербії, Хашим Тачі в п"ятницю відзвітував перед парламентом краю про перші 100 днів роботи уряду, отримавши при цьому низку гострих критичних зауважень з боку опозиції.

За словами прем"єра, найбільші успіхи його уряду полягають в проголошенні краєм незалежності, визнанні десятками держав світу нового статусу Косова, ухваленні конституції і стабільності інститутів влади.

"Перед Косовом де-факто відкрито перспективу вступу в НАТО і Євросоюз, і цей процес не може зупинитися", - сказав Тачі у своєму виступі.

Далі він презентував чотири основні напрями роботи косовського уряду на 2008-2011 роки: економічний розвиток, супровід рішення про статус, якісне управління і поліпшення ситуації з соціальною стабільністю. У сфері міжнародної політики, за словами Тачі, пріоритетною є робота зі встановлення добрих відносин з іншими країнами і вступ до міжнародних організацій.

Доповідь викликала критичну реакцію з боку опозиційних уряду партій, які оцінили цю програму як нереальну і таку, що базується тільки на "побажаннях влади", але без жодних деталей про проведення капітальних проектів.

Керівник парламентської групи "Альянс за майбутнє Косова" Ардіан Д"іні заявив, що програма уряду виглядає так, як ніби її "склала якась неурядова організація", а кабінет міністрів не зробив нічого для вирішення міжетнічного конфлікту в Косовска-Мітровіці, поділеній на сербську й албанську частини.

"Ми знаємо, що не можемо це зробити самі, але якщо уряд не представив анінайменшої ідеї, як в співпраці з міжнародним співтовариством вирішити проблему Мітровіци, тоді це наш загальний неуспіх", - сказав Д"іні.

В Косові, де проживає близько двох мільйонів етнічних албанців і близько 150 тисяч сербів, турок, циганів, боснійців і представників інших нацоїнальностей, трапляється значна кількість конфліктів на ґрунті міжнаціональної ворожнечі. Після проголошення албанською владою у Пріштіні незалежності, косовські серби, що проживають компактно в анклавах, заявили про небажання підкорятися керівництву самопроголошеної республіки.

Найбільш конфліктним пунктом залишається місто Косовска-Мітровіца, поділене річкою Ібр на сербську й албанську частини. Мости через річку охороняються значними силами поліції і військовими.

Незалежність від Сербії парламент Косова в односторонньому порядку проголосив 17 лютого. На даний момент республіку визнали більше 30 країн світу. Сербія, як і Росія, Китай, Індія, Іспанія, Греція і багато інших держав, відмовляються визнавати незалежність, заявляючи, що односторонній крок Косова з проголошення свого нового статусу є нелегітимним і веде до грубих порушень норм міжнародного права.

Україна ще не визначилася зі своєю позицією щодо Косова, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Уряд Косова відзвітував про 100 днів роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі