Ексклюзиви
понеділок, 14 травня 2007 14:00

Юрія Долгорукого можуть обміняти на Олександра Довженка

Українська Православна церква Московського Патріархату допускає передачу Москві останків князя Юрія Долгорукого у разі їх ідентифікації і ухвалення з цього питання політичного рішення. Про це заявив керівник справами УПЦ архієпископ Митрофан.

Великий князь Юрій Долгорукий в 1147 році заснував Москву. У 1157 році його отруїли київські бояри. Останки Долгорукого ідентифікував в 1989 році археолог Віктор Харламов, проте ряд учених сумнівається в тому, що мощі належать саме йому.

Питання перенесення останків до Москви раніше піднімав мер Юрій Лужков. З боку України висловлювалася можливість обміну останків Долгорукого на прах українського письменника і кінорежисера Олександра Довженка.

"Якщо буде ухвалено рішення, якщо на науковому рівні буде доведено, що це дійсно останки Великого князя Юрія Долгорукого, звичайно церква візьме участь в цій акції (передачі останків Москві) в тому форматі, який відповідає церкві, тобто з молитвою передати землі останки людини, яка була людиною, хрещеною в православній церкві", - сказав Митрофан на прес-конференції.

У свою чергу референт предстоятеля УПЦ Андрій Коваль закликає не переносити питання ідентифікації і перенесення останків до Росії "з сфери наукової в сферу політичну".

Він повідомив журналістам, що українська Православна церква консультувалася з академіком Петром Толочко, який повідомив, що на сьогодні "учені ще не прийшли до висновку, що ці останки належать Юрію Долгорукому".

Коваль нагадав, що в середині минулого століття в Києво-Печерській лаврі були виявлені останки близько 78 людей, і які з них належать Великому князеві, ще не встановлено, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Юрія Долгорукого можуть обміняти на Олександра Довженка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути