четвер, 24 липня 2008 19:34

Уперше за 80 років відправили службу в Катерининській церкві

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Хлопчик тримає ікону Миколи Чудотворця біля будівлі мерії в Чернігові. Так громада УПЦ Московського патріархату протестувала проти передачі Катерининської церкви громаді Київського патріархату
Хлопчик тримає ікону Миколи Чудотворця біля будівлі мерії в Чернігові. Так громада УПЦ Московського патріархату протестувала проти передачі Катерининської церкви громаді Київського патріархату

22 липня до міськради в Чернігові прийшли півсотні чоловік із іконами та хоругвами. Цього дня була сесія. Прочани Московського патріархату протестували проти передачі Катерининської церкви громаді Київського патріархату.

2006-го колишній губернатор Чернігівщини Микола Лаврик передав храм громаді. Тоді віруючі Московського патріархату заблокували вхід до нього і встановили біля стін похідну церкву. Увесь цей час судилися. Наприкінці травня Вищий адміністративний суд підтвердив законність передачі храму Київському патріархату.

У суботу о 7.00 представники козацької громади Української православної церкви Київського патріархату в супроводі працівників міліції увійшли до храму великомучениці Катерини.

— Ми підійшли трьома колонами. Правоохоронці оточили церкву. Віруючі Московського патріархату намагалися перекрити нам вхід, та міліція не пустила їх, — розповідає протоієрей Євген Орда, 34 роки. — Зачитали рішення суду. Потім відчинили двері й зайшли до храму. Одразу взялися прибирати приміщення. Повсюди було павутиння, пилюка, на підлозі — послід.

50-річний Віталій Логін відремонтував електропроводку в храмі. Казав, що за цей час його двічі вдарило струмом. В алтарній частині церкви зі столу зробили престол, зі стендів — імпровізований іконостас. Потім освятили храм.

У неділю вперше за 80 років у церкві відслужили літургію. Зібралося до сотні мирян. Перед службою виникла невелика сутичка між віруючими. Довелося втрутитися міліції. Обійшлося без травм. Лише порвали ланцюжок хреста на підряснику отця Мирона з П"ятницької церкви.

У понеділок відкрили центральний вхід храму. Боковий — заблокований церквою-наметом Московського патріархату. Уночі в храмі чергують представники козацтва. Кажуть, що церкву треба повністю реставрувати. На це потрібно 1,5 млн грн.

Під стінами міськради у вівторок прочани обговорюють чутки, що в Московського патріархату можуть відібрати і діючі Спасо-Преображенський і Троїцький собори. Їм начебто планують повернути статус музеїв.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 80 років відправили службу в Катерининській церкві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі