Ексклюзиви
вівторок, 27 липня 2010 19:59

УПЦ КП відповіла Кирилу: В Україні немає церковного розколу

УПЦ КП відповіла Кирилу: В Україні немає церковного розколу

Священний синод Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП) сподівається на діалог з Українською православною церквою Московського патріархату) незважаючи на неконструктивну позицію Синоду Російської православної церкви (РПЦ).

"Ми і надалі сподіваємося на початок конструктивного діалогу з УПЦ (МП) і повинні робити все, що від нас залежить, для досягнення в Україні єдності православ'я навколо єдиного глави Церкви Христа Спасителя і Київського патріаршого престолу", - йдеться в заяві, прийнятій на засіданні Священного синоду УПЦ-КП у вівторок.

У заяві наголошується, що "в Україні немає церковного розколу, а є тільки поділ за ознакою юрисдикції (підпорядкованості)".

"Вважаючи Київський патріархат "розколом", керівництво Російської церкви маніпулює свідомістю віруючих, вводячи їх і все суспільство в оману", - стверджують в УПЦ-КП.

У Київському патріархаті заявляють, що єдино можливим і прийнятним шляхом подолання церковного розділення в Україні є "забуття нинішніх суперечок і визнання автокефалії помісної Української православної церкви".

У той же час, представники Київського патріархату переконані, що нинішнє керівництво УПЦ МП прагне їх знищити

"З виступів і заяв керівників Московської патріархії під час нинішнього візиту глави РПЦ в Україну стає зрозуміло, що вони не бажають конструктивного діалогу з метою подолання розділення Української церкви, а бажають під виглядом" зміни політичних обставин "почати систематичне руйнування Київського патріархату, намагаючись привернути до цій справі українську владу ", - наголошується в заяві.

Священний синод УПЦ-КП закликає віруючих, духовенство і єпископат згуртуватися навколо Київського патріархату "перед новими проявами агресії з боку Московської патріархії по відношенню до Української церкви".

Нагадаємо, що Синод Російської православної церкви на засіданні в понеділок у Києво-Печерській лаврі нагадав українським "розкольникам" про можливість повернення в "канонічну церкву" шляхом покаяння.

Зараз ви читаєте новину «УПЦ КП відповіла Кирилу: В Україні немає церковного розколу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути