вівторок, 29 травня 2007 14:46

Унікальну безногу ящірку знайшли в Індії

Індійський біолог Сушил Кумар Дута (Sushil Kumar Dutta), що очолює кафедру зоології в університеті Північної Орісси (North Orissa University) знайшов новий вид безногої ящірки, передає Associated Press.

- Ця ящірка не відома науці і є великим відкриттям. Її більше не можна зустріти ніде в світі, - заявив Сушил Кумар Дута.

Попереднє дослідження показало, що ящірка може належати до роду Сепсофісів. Вона схожа на невелику змію, довжина тіла, покритого лускою, - близько 18 сантиметрів.

Її знайшли в лісовому масиві Кандадхар (Khandadhar) в штаті Орісса за тисячу кілометрів на південний схід від Нью-Делі. За словами біологів, вона надає перевагу прохолодним укриттям і м"якому ґрунту.

Інший вид безногої ящірки роду Сепсофісів - Sepsophis punctatus - було знайдено в 1870 році в індійському штаті Андхра Прадеш (Andhra Pradesh). Крім того, безногі ящірки, що належать до різних сімейств, були знайдені також на острові Нікобар (Nicobar). Найближчі родичі цих ящірок живуть на острові Шрі-Ланка та в Південній Африці.

Відсутність або редукція кінцівок спостерігається у цілого ряду сімейств сучасних ящірок, наприклад, австралійських лусконогів, у яких залишки задніх лап збереглися лише у вигляді покритих лускамивиростів.

Проте в більшості випадків, не дивлячись на відсутність кінцівок, у всіх ящірок зберігаються хоч би у вигляді рудиментів внутрішні сліди плечового поясу. Виняток становить лише власне сімейство безногих ящірок (Anniellidae), представники якого поширені в Північній Америці, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Унікальну безногу ящірку знайшли в Індії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі