понеділок, 09 липня 2007 13:38

ЮНЕСКО не визнала нових чудес світу

ЮНЕСКО не визнала нових чудес світу
Фото: unesco.org

Пірамід у Гізі немає серед "нових" чудес світу. Зате є піраміди Мачу-Пікчу в Перу та індіанська піраміда Чичен-Іца в Мексиці. Окрім цих визначних пам'яток, за версією фонду New7Wonders, створеного швейцарським мільйонером Бернардом Вебером, відтепер чудесами світу вважаються Велика китайська стіна, римський Колізей, місто Петра в Йорданії, мавзолей Тадж-махал в Індії і статуя Христа в Ріо-де-Жанейро.

Цей список був складений на підставі голосування, в якому взяли участь понад 90 мільйонів людей з усього світу.

ЮНЕСКО відмовилася визнавати результати конкурсу легітимними та розкритикувало проект Вебера, що має в основі, на думку організації, "суто медійну" ідею. Експерти нагадують: завдання ЮНЕСКО – "ідентифікувати, захищати та зберігати пам'ятники, що є надбанням людства", щоб їх не спіткала доля храму Артеміди, який канув в безвість з легкої руки користувачів Інтернету.

Бернард Вебер створив свій фонд 2001 року. Він запропонував вибрати нові чудеса світу, оскільки зі "старих" залишилися лише піраміди. Інші давно втрачені: храм Артеміди в Ефесі зруйнований у IV столітті до н.е., його існування доведене тільки за фрагментами, те саме з Галікарнасськім мавзолеєм. Про Висячі сади Семіраміди у Вавілоні взагалі відомо лише з праць античних авторів. Статую Зевса в Олімпії, статую Геліоса в Родосі (Колос Родоський), Александрійський маяк ми також знаємо тільки з описів. Тому фонд Вебера запропонував відновити список чудес світу.

Через чотири роки після заснування фонду експерти відібрали 21 архітектурний об'єкт, що претендує на право називатися "дивом". Серед інших в "лонг-лист" потрапили англійські Стоунхендж, Ейфелева вежа в Парижі, статуя Свободи в Нью-Йорку, Московський Кремль, будівля оперного театру в Сіднеї, статуї острова Пасха, німецький замок Нойшванштайн та інші. Піраміди в Гізі, само собою, повідомляє Утро.ру.

 

Зараз ви читаєте новину «ЮНЕСКО не визнала нових чудес світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі