четвер, 10 квітня 2008 18:34

Юля Крячок ходить до школи за сім кілометрів

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Ліля Макарець із села Мокрі Велички Ріпкинського району Чернігівщини рік тому по дорозі до школи  впала з велосипеда і сильно забила коліно. Батьки возили дівчинку в лікарню, вона тиждень не ходила до школи. Зараз дівчинка з поламаною ногою. Впала цього р
Ліля Макарець із села Мокрі Велички Ріпкинського району Чернігівщини рік тому по дорозі до школи впала з велосипеда і сильно забила коліно. Батьки возили дівчинку в лікарню, вона тиждень не ходила до школи. Зараз дівчинка з поламаною ногою. Впала цього р

Третій рік не підвозять дітей до школи в селі Тараса Шевченка Ріпкинського району Чернігівщини. 27 учнів із довколишніх сіл добираються велосипедами, попутками й пішки. У негоду пропускають заняття, падають на слизькій дорозі.

Шкільний автобус має курсувати, якщо відстань до навчального закладу понад 3 км. Від села Тараса Шевченка до Корольчі й Мокрих Величок по 3,5 км, а до Незаможного —  7 км.

—  Буває, що ходжу до школи пішки, —  каже 14-річна Юлія Крячок із села Незаможне. —  Йду через ліс, село Мокрі Велички й поле. Інколи добираюся попуткою чи велосипедом. Але частіше під"їжджаю автобусом зі Славутича.

Автобус їздить щосереди та щоп"ятниці. Дівчина запізнюється на уроки. Назад автобус повертається о 16.30.

—  Важко велосипедом по голольоду їхати, багато падала. Зараз уже нормально,  —  говорить 11-річна Марічка Голень із села Мокрі Велички.

Листоноша з Мокрих Величок Тетяна Макарець, 28 років, розповідає, що торік її семирічна донька Ліля впала з велосипеда дорогою до школи. Забила коліно. Дівчинку возили до лікарні.

Два роки тому школярів возив автобус місцевого сільгосптовариства.

—  Як подорожчав бензин, райадміністрація пообіцяла компенсувати витрати на перевезення, —  пояснює директор сільгосптовариства Віктор Нєдєля, 58 років. —  Але грошей так і не дали. Автобус старий, потрібен капремонт. Водія немає. Можна було пустити недозавантажений із Павлівки, але тоді треба здвинути заняття у школах.

Автобус Тарасошевченківській школі обіцяють щороку. Пробували возити учнів транспортом сусідніх шкіл із Любеча й Павлівки. Але машину доводилося довго чекати, тому діти роз"їжджалися додому велосипедами.

—  Автобус старенький, на нашій дорозі розсиплеться, —  каже директорка Тарасошевченківської школи  Олександра Тарасевич, 54 роки. —  У відділі освіти сказали, буде зайвий транспорт —  дамо.

Торік Ріпкинський район не отримав транспорту за обласною програмою "Шкільний автобус".

—  На Чернігівщині підвозять до шкіл 7483 учні, а 410 —  ні, —  коментує 42-річна Олена Соронович із управління освіти і науки облдержадміністрації.

Нинішнього навчального року планують закупити 10 автобусів. Ще 10 повинні надійти за держпрограмою.

Зараз ви читаєте новину «Юля Крячок ходить до школи за сім кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі