Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 20:18

Укргазбанк оплачує послуги сумнівних юрфірм за завищеною ціною - ЗМІ

Укргазбанк оплачує послуги сумнівних юрфірм за завищеною ціною - ЗМІ
Фото: unian.net

Державний Укргазбанк може використовувати договори про послуги з юридичними фірмами для прикриття схем із виведення грошей.

Про це йдеться в матеріалі на сайті Комментарии.

Сторонні юрфірми найчастіше залучають невеликі банки зі скромними юридичними службами. Укргазбанк - четвертий в Україні, а його юрдепартамент був визнаний кращим у банківському секторі.

"Незважаючи на широкий штат власних юристів, банк платить мільйони приватникам за послуги, факт надання яких практично неможливо перевірити. Ці послуги стосуються стягнення боргів за кредитами, які Укргазбанк в минулому роздавав з небаченою щедрістю", - пише видання.

Зокрема, з 2010 року фінустанова уклала цілу низку нетипових договорів з юрфірмами, за якими перевела щонайменше 200 млн грн. Одна з таких фірм Харківське ПАТ "Інюрполіс". Договір між Укргазбанком і юрфірмою був укладений в листопаді 2010 року і продовжувався додатковими угодами мінімум тричі — в 2013, 2014 і 2015 роках. При цьому сам "Інюрполіс" послуги банку не надавав і фактично грав роль прокладки.

"День у день з укладенням чергового договору з банком, юрфірма передавала контракт субпідряднику - ТОВ "Компанія Лактонія". Наприклад, так було в квітні 2013 і 2014 років", — йдеться в матеріалі.

Компанію "Лактонія" заснував громадянин Молдови Штефан Лазар. Основний профіль фірми - неспеціалізована оптова торгівля. Компанія також надає послуги з прибирання будинків, дослідження кон'юнктури ринку, займається правовою та палітурною діяльністю. Фірма має ознаки фіктивності та фігурувала у кримінальній справі, де вказувалася її причетність до роботи "конвертаційного центру".

Згідно з рішенням Господарського суду Харківської області, за послугу "правове роз'яснення" "Інюрполіс" тільки за три місяці 2014 року (травень, липень, серпень) перерахував "Лактонії" 12,6 млн грн. Факт оплати підтверджують платіжні доручення. Найбільша частина цієї суми була переведена в травні: "Лактонія" чи не щодня отримувала більше 1 млн грн. За тодішнім курсом фірма в цілому отримала більше $1 млн.

"Ринкова це ціна? Ні. Особливо з урахуванням того, що про "Лактонію" в середовищі юристів ніхто не знає, її офіс знаходиться в Одесі, а в штаті числиться 2-3 юриста, які через віддаленість фізично не могли бути присутніми на проходили в Києві судових засіданнях за позовами Укргазбанку", -пише видання.

За даними видання, юридичні послуги підрядників банк досі оплачує за завідомо завищеними цінами.

Укргазбанк був націоналізований у 2009 році. На його докапіталізацію з держбюджету було направлено близько 7,4 млрд грн. У 2009 році збиток банку перевищив 4 млрд грн, в 2011 — склав 3,6 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Укргазбанк оплачує послуги сумнівних юрфірм за завищеною ціною - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути