пʼятниця, 19 жовтня 2018 09:11

Україну заполонили неякісні російські добрива

Україну заполонили неякісні російські добрива
В Україні, незважаючи на санкції, продовжують продавати російські добрива. Фото: Shabat

Українські фермери в розпачі: врожайність впала до катастрофічного рівня. А все через неякісні добрива, які, незважаючи на санкції, продовжують усіма неправдами поставляти з Росії. Фермер із Київської області Андрій зазначив, що навіть упаковка препаратів не відрізняється, а ось реєстрація - інша.

"Як завозили, так і завозять. Нічого не змінюється, незважаючи на санкції. Везуть на Білорусь чи ще кудись і під іншим видом переадресовують. Упаковка та ж, просто реєстрація інша. Уже багато випадків чув про недоурожай. А все тому, що маніпулюють якістю. Наприклад, додають більше глини, менше - корисних речовин. Ось і виходить. І таких випадків дуже багато", - каже фермер Андрій.

Фермер із Чернігівської області Анатолій упевнений, що зараз навіть постачальники не завжди знають, хто насправді є виробником добрив.

"Раніше були російські, і вони відразу говорили - російські. І лейбл був російський. А зараз таке часто буває, що явно російське, але під казахською маркою йде. Так і продають", - резюмує Анатолій.

Заступник директора з наукової діяльності "Миронівського інституту пшениці" Володимир Гудзенко просить звернути увагу на те, як працює державний контроль у цьому питанні:

"Тут питання треба вивчати й аналізувати. Підробки можуть бути у будь-якої компанії, і таке трапляється - це варто визнати. Інша справа, чи ведеться якась державна статистика і чи існує державний контроль?! "

Нагадаємо, у минулому році СБУ виявила незаконну схему ввезення до України пестицидів із країн Далекого Сходу з метою їхньої реалізації під виглядом європейських брендів. Схема працювала протягом 2017-2018-х, контрафакт ввозився через морські порти. Співробітники СБУ виявили на складах приблизно 150 тонн контрафактних пестицидів на суму майже 18 млн грн, які були ввезені в Україну без належних дозвільних документів.

Федерація роботодавців України оцінює, що частка імпорту на внутрішньому ринку хімічної продукції, в т.ч. мінеральних добрив, становить 70%. Генеральний директор Федерації Руслан Іллічов впевнений, якщо не почати діяти, - ситуація буде тільки погіршуватися.

А ось блогер Олександр Аронець на своїй сторінці в Facebook ситуацію, що склалася, назвав елементом спланованої гібридної війни Росії й атакою на український чорнозем. Представник ВО "Свобода" наголосив, що Росія скористалася тим, що наші фермери не можуть дістати добрива українського виробництва. Нібито через заборгованість українських виробників перед "Нафтогазом" деякі з них припинили свою роботу.

"Цим скористалося безліч імпортерів. Особливо російських міндобрив, і вони великою хвилею до нас направили. Наш уряд вчинив правильно, заборонивши їх, але це не зупинило імпортерів. Пам'ятайте, як на початку війни, коли починався рух "не купуй російське", російські товари масово міняли етикетки, штрих-коди, фактично залишаючись виробленими в Росії, проте маючи де-факто європейську реєстрацію?! Щось таке сталося і тут", - заявив Аронець.

Блогер зазначив, що найстрашніше те, що під загрозою виявився не тільки урожай фермерів, а й український чорнозем у цілому.

Серед фермерів вже поширюється думка, що краще використовувати добрива українського виробництва. На майбутню посівну Григорій Душейко, керівник сільгосппідприємства, тільки аміачної селітри закупив на 40 млн грн. Підкреслює, принципово брали добрива виключно вітчизняного виробництва. Він підкреслює, що якщо фермери будуть закуповувати для посівної імпортне добриво, то багато в чому програють. "Ми втратимо економіку, ми втратимо виробництво, ми втратимо наповнення бюджету, тому що будуть працювати економіки інших країн", - говорить Григорій Душейко, керівник сільгосппідприємства.

Зараз ви читаєте новину «Україну заполонили неякісні російські добрива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі