понеділок, 08 вересня 2008 19:50

Україну забудують окружними трасами

Мінтранс має амбітні плани - побудувати в Україні більше 30 великих окружних доріг.

Урядовці мають намір очистити українські міста від вантажівок. Задля цього Мінтранс хоче побудувати в Україні кільцеві дороги в об"їзд аж 31-го міста.

Згідно планів Кабміну, на цей проект буде виділено 2,7 мільярда гривень. Міністр транспорту та зв"язку Йосип Вінський вважає, що будівництво такої великої кількості об"їзних доріг розвантажить міста від транзитного транспорту.

Старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Ґазізуллін вважає, що кілька великих міст України, окрім столиці, потребують цього будівництва. "Не впевнений, що 31 (дорогу) треба будувати, але, безумовно, це не лише Київ. Можливо, 6-7 міст у країні, де є проблема пересування містом, пробки", - сказав експерт.

А от секретар Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників Роман Івасишин в інтерв"ю Радіо "Свобода" сказав, що вітає таку ініціативу. "Чим більше хороших доріг, тим краще. Та й чого заїжджати в місто, коли можна його об"їхати, якщо немає потреби, - наголошує він.

Але в різних містах справи з будівництвом об"їзних трас сьогодні складаються по-різному. З минулої зими проектується Велика кільцева дорога навколо Києва. Міністр Вінський оцінює її будівництво у майже 50 мільярдів гривень.

За словами голови комісії з питань транспорту Київради Дмитра Олійника, до кінця року має бути розроблений і затверджений план будівництва. Після цього почнеться його фінансування, а сама дорога має бути готова до 2012 року.

Також при будівництві доріг українська влада особливу увагу звертає на міста, де мають пройти матчі Євро-2012. Втім, і без них існують кілька населених пунктів, які потребують такого будівництва. Це, наприклад, Чернівці, де велика кількість транспорту постійно руйнує старі шляхи. Нову дорогу, довжина якої становитиме 7,3 кілометра, вже мали здати, проте ця справа затрималася. Поки що до листопада.

Дуже гостро відсутність окружних доріг позначається на містах Волині - прикордонному Ковелі, Володимирі-Волинському та Луцьку (тут існують лише "шматки" такого шляху). Тут активне будівництво обіцяють розпочати вже цього року, адже через Ковель проходить багато машин, що їдуть із-за кордону.

Втім, не всі згодні з ідеєю побудови великої кількості окружних доріг в Україні. На думку економіста Володимира Ланового, обґрунтованість кожного проекту має розглядатися окремо, а вже після цього необхідно ухвалювати рішення про та чи інше будівництво.

Колишній міністр захисту навколишнього середовища Сергій Курикін говорить, що будівництво окружних автошляхів має виноситися на обговорення громадськості, адже може зашкодити екології.

Подібні проекти, говорить природоохоронець, є шкідливими насамперед тому, що під час будівництва в Україні виходять з суто господарських інтересів, а вже потім згадують про екологічні питання.

Зараз ви читаєте новину «Україну забудують окружними трасами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі