пʼятниця, 11 лютого 2011 15:07

Україну хочуть залишити без коньяку та шампанського

Україну хочуть залишити без коньяку та шампанського

ЄС наполягає на припиненні використання Україною захищених географічних назв таких як "шампанське", "коньяк" і "камамбер", пропонуючи взяти приклад з Іспанії. Свого часу ця країна перейменувала своє шампанське і почала називати його словом CAVA.

У ході п'ятнадцятого раунду переговорів щодо створення зони вільної торгівлі, що проходить на цьому тижні в Києві, делегація Євросоюзу озвучила свою позицію щодо використання українськими компаніями європейських географічних назв у маркуванні своєї продукції.

"Вам доведеться відмовитися від них" - сказав керівник підрозділу Генерального департаменту з питань торгівлі Європейської комісії, керівник переговорної групи від Європейської комісії щодо створення зони вільної торгівлі Філіп Куіссон.

Всього існує близько 3000 таких захищених географічних назв, з яких українськими компаніями використовується півтора десятка. В основному вони поширені в харчопромі - шампанське, токай, херес, коньяк, назви сирів фета, рокфор. Це питання стало одним з найскладніших на переговорах щодо створення ЗВТ.

Філіп Куіссон зазначив, що проблеми з назвами виникали й у інших країн і всі вони благополучно вирішилися. При цьому він навів приклад Іспанії, яка також активно експлуатувала слово "шампанське", і була змушена відмовитися від нього.

"Але вони адаптувалися і стали називати таке вино CAVA. І цей продукт став більш успішним та відомим ніж той, який раніше вони називали "шампанське". Для України теж є широкі можливості з розвитку" - сказав він.

Заступник міністра економіки Валерій П'ятницький підкреслив, що підписання договору не означає, що той чи інший продукт буде заборонено виробляти в Україні. Просто виробникам доведеться попрацювати з позиціонуванням свого продукту на ринку, на якому вже звикли до того чи іншого найменування.

Низка українських виробників вже почала замінювати у найменуванні продукції слова "шампанське" на "ігристе вино". Зокрема це було пов'язано з проблемами на експортних ринках, наприклад в Прибалтиці.

Проблеми географічних назв використовуваних в Україну вже дискутувалися, коли країна вступала до СОТ. Тоді України продовжила право використовувати ці назви для внутрішнього ринку і на ринках країн-не членів СОТ.

Як повідомлялось, Філіп Куіссон вважає, що Україна і Європейський Союз підпишуть угоду про створення вільної економічної зони у 2011 році.

Також Куіссон спрогнозував Україні перехідний період для повноцінного членства в зоні вільної торгівлі, який, на його думку, триватиме 5 – 10 років.

Дело

Зараз ви читаєте новину «Україну хочуть залишити без коньяку та шампанського ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі