понеділок, 21 грудня 2015 17:55

"Українську мову на вулицях тепер чути щодня", - активістка у Варшаві

"Українську мову на вулицях тепер чути щодня", - активістка у Варшаві
Наталія Панченко

Польська влада в цьому році легалізувала близько півмільйона українців. За деякими оцінками, громадян України у Польщі удвічі більше. За словами міністра закордонних справ Вітольда Ващиковського, таке ставлення до українців є неформальної підтримкою України.

Як українців сприймають у Польщі, розповіла Наталка Панченко - голова правління фундації "Євромайдан-Варшава". Вона живе у Польщі 5 років. Працює менеджером проектів у міжнародній фундації "Відкритий діалог".

Польські політики кажуть, що стався великий вихід українців до Польщі. Як ви це бачите на власні очі?

- Якщо раніше українську мову на вулиці можна було випадково почути приблизно раз на місяць, тепер ми чуємо її щодня й фактично скрізь. Попри те, що офіційних даних щодо усіх мігрантів немає, відомо, що лише за 2015-й рік дозвіл на працевлаштування отримали понад 400 тисяч українських громадян, ще близько 50 тисяч наших співвітчизників отримали дозвіл на проживання. Ще є студенти та туристи, про кількість яких ми не знаємо, а також українська національна меншина чисельністю біля 50 тисяч. Тож заява міністра закордонних справ Вітольда Ващиковського про мільйон українців у Польщі, думаю, недалека від правди. Більшість мігрантів приносять користь польському бюджету. Якщо місцеві студенти навчаються безкоштовно, українські — майже усі платять. Працівники сплачують податки. Виходячи з кількості позитивних рішень, можна вважати, що Польща сприятливо ставиться до української міграції.

Приїздом трудових мігрантів з України зацікавлені також польські роботодавці. До нашої організації часто звертаються підприємці та кадрові агенції з проханням допомогти знайти працівників з України, бо вони працелюбні, порядні, невибагливі й часто погоджуються працювати за меншу заробітну плату, ніж місцеві.

Тобто Польща фактично стала для українських мігрантів другою Канадою? Чому так сталося й чи допомагала в цьому польська влада?

- По-перше, після Євромайдану змінилося ставлення поляків до українців і навпаки. Під час революції гідності поляки активізувалися, допомагаючи учасникам Майдану, спочатку зборами речей та грошей, потім лікуванням поранених. Українці ж побачили, що в найважчі часи поляки одні з перших прийшли на допомогу, й це було переломним моментом, коли ми відкрили для себе в поляках приязного сусіда.

По-друге, економіка Польщі досить розвинута й стабільна, тому приваблива для українських заробітчан. Наступним фактором є географічне положення, адже мігрантам важливо працювати недалеко від дому, якомога ближче до родини. До того ж, українцям легко дається вивчення польської мови.

Важливим аспектом є легкість отримання польської візи. Зараз усі польські консульства України переповнені, тоді як в консульствах інших країн такого ажіотажу немає.

Читайте також: Українці масово виїжджають на заробітки в Польщу

Як реагують на значне зростання українців на польських теренах місцеві мешканці?

- Польща — це дуже монолітна країна. Тут 98 відсотків населення за національністю є поляками. Тому до іноземців чи мігрантів завжди ставилися з пересторогою. Зрозуміло, що не помітити вже сотні тисяч мігрантів з України неможливо. Дедалі частіше ми зустрічаємо нарікання в інтернеті та деяких праворадикальних ЗМІ, що українці займають робочі місця, де могли б працювати поляки. Але з іншого боку, все частіше приїжджають наші співвітчизники, які порушують закони, хуліганять, вступають в конфлікти з роботодавцями. Такі ситуації негативно впливають на імідж українців.

Проте більшість поляків ставляться до українців позитивно. Від початку війни в Україні багато біженців приїхали до Польщі. Досі жоден не отримав статусу біженця. Хтось залишився в Польщі працювати, дехто повернувся в Україну, хтось подався в Німеччину, Францію, інші країни.

Як до української міграції ставляться польські націоналісти?

- Націоналістичні рухи негативно налаштовані, й без російської пропаганди не обійшлося. В нас із Польщею є суперечки на історичному підгрунті. Тепер націоналістичні рухи та партії почали цим спекулювати. Часто тему штучно витягують й підігрівають проросійські сили. І дуже часто будь-які теми, які стосуються польсько-української співпраці в коментарях зводяться до проблем волинської трагедії та ототожнення всіх українців з УПА.

Фундація "Євромайдан Варшава" відома допомогою для України. Як змінилася ваша діяльність у зв'язку зі притоком українців у Польщу?

- Наша організація була створена під стінами українського посольства у Варшаві, коли ми вийшли підтримати мітингувальників у Києві у листопаді 2013 року. На ту акцію вийшло майже 500 людей. До кінця зими Польщею прокотилося понад 200 мітингів, найбільші збирали до 10 тисяч осіб. Із початком війни ми організували збір грошей та гуманітарної допомоги для військових та цивільного населення в зоні АТО. Зібрали понад мільйон злотих - близько 6 мільйонів гривень за нинішнім курсом. Купували бронежилети, каски, військову форму, тепловізори, автівки швидкої допомоги, ліки, обладнання для лікарень. Передали біля 80 тон речей, переважно для цивільного населення. Згодом збирали гроші на лікування та реабілітацію поранених в зоні АТО.

Також допомагаємо українцям, які приїжджають до Польщі. Надаємо їм інформаційну підтримку. Найчастіше до нас звертаються з питаннями, як знайти роботу, житло, легалізувати своє перебування в Польщі. Куди звертатися щоб отримати той чи інший документ.

На майбутнє плануємо залучатися до проведення реформ в Україні. Співпрацюємо із депутатом польського Сейму Марчіном Швенціцьким, який допомагає проводити реформу децентралізації в Україні. Аналізували з ним законодавство, організовували інформаційні зустрічі з українцями.

Читайте за темою: Польща виділить Україні 1 млрд євро кредиту

Зараз ви читаєте новину «"Українську мову на вулицях тепер чути щодня", - активістка у Варшаві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі