Ексклюзиви
пʼятниця, 13 листопада 2015 18:37

Українським біженцям у Литві дають по 265 євро щомісяця

Українським біженцям у Литві дають по 265 євро щомісяця
Фото: uapress.info

Переселенці з Донецької, Луганської областей та Криму, які мають литовське коріння, почали переїжджати на історичну батьківщину. Уряд Литви оголосив програму їх прийому, повідомляє DW.

Біженці з України, які прибули на історичну батьківщину, розмістилися у Вільнюсі та чекають на дозволи на проживання та працевлаштування. За їхню безпеку відповідає МЗС Литви.

"У списку на переселення загалом 84 людини, або 26 сімей. Десять сімей, а саме 30 осіб, уже переїхали до Литви. Думаю, до кінця року нам вдасться вивезти усіх інших. Здебільшого, у списку мешканці Донецької та Луганської областей", - розповів Юозас Степоненас, третій секретар посольства Литви в Україні.

Перший час переселенці мешкають у центрі для біженців в містечку Рукла чи в санаторії "Дайнава", де проживання сплачує уряд. Ними опікується католицька гуманітарна організація Caritas.

"Частина наших підопічних вже винаймають квартири, вчать литовську мову", - зазначила представниця Caritas Ілма Скуодене. - Більшість біженців прагнуть залишитись у столиці, бо тут більше шансів знайти роботу і можна порозумітись російською".

Українським переселенцям, протягом року виплачуватимуть допомогу. Одна людина отримуватиме 265 євро на місяць, сім'я з двох осіб - 326 євро, а з трьох - 489. Також передбачені виплати при народженні дитини.

Програму прийому біженців литовського походження уряд Литви оголосив у червні. В Україні проживають близько 10 тисяч осіб литовського походження. З них півтори тисячі мають литовський паспорт.

Нагадаємо, в Україні планували збільшити виплати переселенцям. Зараз максимальний розмір допомоги складає 2400 грн. на сім'ю.

Зараз ви читаєте новину «Українським біженцям у Литві дають по 265 євро щомісяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути