середа, 28 січня 2009 09:51

Український прапор відзначає сьогодні день народження

Український прапор відзначає сьогодні день народження

Державний прапор України відзначає свій сімнадцятий офіційний день народження. 28 січня 1992 року Постановою Верховної Ради "Про Державний прапор України" йому було надано статус національного.

У "свідоцтві про народження" Державного прапора (Постанова ВР N2067-XII) йдеться: "Затвердити Державним прапором України національний прапор, який являє собою прямокутне полотнище, що складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3".

У 1996 році значення і статус Державного прапора закріпила Конституція України. "Державними символами України є Державний прапор України, Державний герб України і Державний гімн України. Державний прапор України - стяг із двох рівних за величиною горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів", - йдеться у ст. 20 Основного Закону.

Коріння української національної символіки виходить з дохристиянських часів, коли жовтий і синій кольори, що символізують вогонь і воду, переважали в народних обрядах. За сучасною версією, жовтий символізує пшеничні поля, синій - блакитне небо над ними. Філософський варіант інтерпретації дещо відрізняється: блакитна смуга на прапорі - Воля, жовта нижня - Мудрість.

Цікаво, що історичний варіант Державного прапора України влаштовує не всіх. У Верховній Раді вже півтора року чекає свого розгляду законопроект, який пропонує новий еталон прапора. Автор цієї законодавчої ініціативи, депутат парламенту V скликання Олег Антіпов рекомендував депутатам просто перевернути прапор "шкереберть ". За його словами, поєднання кольорів прийнятого Постановою Верховною Радою в 1992 році зразка Державного прапора згідно із китайськими національними вченнями трактується як прогресуючий занепад і нещастя. "Отже, у світосприйнятті більш ніж одного мільярда населення Землі піднятий над Україною жовто-блакитний прапор, образно кажучи, позначає те місце на планеті, де люди проголосили панування "Закону занепаду", - стверджує депутат.

У зв"язку з цим О.Антіпов хотів затвердити на новому прапорі протилежне поєднання кольорів, - блакитно-жовте. Депутат запевняє, що подібна реформа додасть прапору України "зрозуміле патріотичне і життєствердне світове тлумачення".

Нагадаємо, що День Державного прапора України відзначається щорічно 23 серпня. Це встановлено Указом Президента від 2004 року.

Вперше у новітній історії України синьо-жовтий прапор офіційно з"явився влітку 1990 року над будівлею Київської міської ради, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Український прапор відзначає сьогодні день народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі