субота, 28 листопада 2020 11:26

Український альпініст знайшов вітчизняний замінник закордонному туристичному харчуванню

 

Відомий український мандрівник, володар альпіністського "Оскара" — нагороди "Золотий льодоруб", Микита Балабанов розповів, чому віддає перевагу вітчизняним маркам туристичних продуктів під час тривалих гірських сходжень.

Микита Балабанов має багато професійних нагород, серед яких чемпіонство світу у висотному класі за версію ЕАМА. Для майже всіх своїх останніх надскладних сходжень — Гашербруми в Гімалаях, Ушба на Кавказі, Хан-Тенгрі на Тянь-шані, Фіцрой в Патагонії — Балабанов обрав сублімовані страви ЇDLO українського виробництва. Тепер вони з ним під час кожної його експедиції.
"Гори люблять сильних, а сильні люблять поїсти. Ви можете заощаджувати на вазі спорядження, але не на продуктовій розкладці", - впевнений Микита. Тому їжу для своїх мандрівок він обирає дуже ретельно.

Така спеціалізована українська продукція нічим не поступається закордонним брендам, навіть більше - вона смачніша і дешевша, - зауважує альпініст. Зокрема в українських магазинах досить довго був дуже обмежений асортимент туристичної продукції, і коштувала вона близько $20 за упаковку. Це харчування могли собі дозволити лише професіонали з великими бюджетами на експедиції.

 


Цю проблему першим в Україні вирішив бренд "Їдло", що з'явився в 2016 році. Він першим в Україні запустив виробництво сублімованих страв у масове виробництво. У основі виготовлення "Їдла" - осучаснені технології NASA та військових служб. Це, у першу чергу, сублімація продуктів. З них видаляють вологу у вакуумі, зменшуючи таким чином вагу в п'ять-десять разів, проте зберігаючи користь і смак. Наразі в асортименті "Їдла" 40 різноманітних страв: сніданки, основні страві з м'ясом та вегетеріанські, супи, снеки, напої, енергетичні батончики "ОМНОМ". Наприклад, улюбленими стравами Микити Балабанова є "Мароканський кус-кус з яловичиною" та "Локшина з грибами". Виробництво компанії розташоване у Чернівцях.

Серед клієнтів бренду чимало відомих мандрівників та спортсменів. Його обирають для подорожей Сахарою і Далеким Сходом. Якось фотограф Влад Куций пригощав енергетичним батончиком "ОМНОМ" вождя канібалів у Папуа Новій Гвінеї. Також туристичне харчування ЇDLO потрапило на Антарктиду - воно офіційно включене в польове меню полярників української станції Академік Вернадський.

Зараз ви читаєте новину «Український альпініст знайшов вітчизняний замінник закордонному туристичному харчуванню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі