вівторок, 23 жовтня 2007 13:47

Українські "заробітчани" обігнали турків і вивели Україну на 6-е місце у світі

Грошові перекази українських трудових мігрантів вивели Україну на шосте місце у світі за даним показником.

8,4 млрд. дол. вони переслали на батьківщину в 2006 році, що становить 8% ВВП і в 2 рази перевищує прямі інвестиції в українську економіку з-за кордону (4,8 млрд. дол. у 2006 році), пише "Дело".

Згідно з доповіддю Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (МФСР) – спеціалізованої установи ООН, – за сумою грошових переказів українські мігранти на просторі СНД поступаються лише колегам з Росії (13,8 млрд. дол.).

Українські "заробітчани" обігнали також турків, які зайняті по усьому світу в будівельних проектах і перерахували в свою батьківщину менше 7,4 млрд. дол.

При цьому, як зазначає видання, МФСР брав до уваги лише офіційні дані – банківські перерахування і перекази за допомогою спеціальних програм, таких як Western Union, Contact. Реальні ж обсяги коштів, які українські мігранти переказують в Україну, значно більші, відзначає видання.

За даними Національного банку України, обсяги міграційного капіталу, який надійшов в Україну через банківську систему, склали в 2006 році близько 3 млрд. дол. Ще близько 4 млрд. дол. надійшло через спеціалізовані системи грошових переказів.

При цьому чиновники не заперечують, що реальні обсяги перерахованих українськими гастарбайтерами коштів значно більші – близько 21 млрд. дол.

"Це четверта частина ВВП України, і значно більше сукупних обсягів іноземного капіталу в країну", - каже помічник заступника голови НБУ Андрій Гайдуцький.

Абсолютна більшість коштів (за деякими оцінками – 54%) надсилається трудовими мігрантами через неофіційні джерела – кур"єрів, знайомих і близьких.

Розходження в оцінках обсягів надходження міграційного капіталу обумовлені, зокрема, непрозорістю схем переазування коштів, а також обмеженнями валютного законодавства України, що забороняє громадянам відкривати рахунки за кордоном, говориться в статті.

У середньому заробіток українського трудового мігранта складає 800 дол. на місяць (від 500 дол. на місяць на сільгоспроботах у Польщі до 1,5 тис. дол. на будівельних роботах у Португалії).

Кількість трудових мігрантів з України на сьогодні оцінюється у близько 7 млн. осіб. При цьому офіційний дозвіл на роботу має не більш 500 тис. осіб.

Близько 2 млн. українських мігрантів постійно проживають за кордоном, відвідуючи Україну не більше 1 рази за 3-5 років, основна їхня маса зайнята в сезонних роботах від 4 до 10 місяців.

Трудова міграція з України найбільш зосереджена в Росії (Москва, Підмосков"я, Санкт-Петербург і нафтогазовидобувні райони Тюмені) і країнах ЄС (Португалія, Італія, Іспанія, Греція, Ірландія, Німеччини і т.д.).

Зараз ви читаєте новину «Українські "заробітчани" обігнали турків і вивели Україну на 6-е місце у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі