субота, 05 липня 2008 17:17

Українські гідроархеологи зробили сенсаційне відкриття

Група українських гідроархеологів, що досліджувала акваторію Дніпра поблизу запорізької Хортиці, знайшла на дні ріки відразу два козацьких судна часів російсько-турецької війни 18 сторіччя.

Вчені вважають, що знайдені кораблі є всесвітньо відомими Дубами, які принесли славу запорізьким козакам, як умілим морським піхотинцям і суднобудівникам. Також учені вважають, що дане відкриття допоможе одержати нову інформацію про досконалість древнього козацького суднобудування, що має тисячолітню історію.

За словами гідроархеолога Дмитра Кабалії, ні в Україні, ні в Росії, ні в країнах Західної Європи подібних знахідок саме цього періоду історії вітчизняного суднобудування взагалі немає.

Гідроархеолог Валерій Нефедов розповідає, що в знайдених кораблях збереглися рушничні кремнії, фрагменти кераміки, а серед гарматних зарядів була виявлена унікальна скляна граната. "Вона як ядро цілком зі скла. Ґніт і порох усередині, під час вибуху розліталися скляні уламки", - додає він.

Відомо, що козацькі Чайки і Дуби кілька сторіч наводили острах на Османський флот Туреччини. Використовувати досвід козаків намагалася й імперська Росія.

Планується, що восени цього року Дуби піднімуть із дніпровських глибин і встановлять у запорізькому музеї стародавніх кораблів - поруч з Чайкою і Бригантиною, повідомляє Корреспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Українські гідроархеологи зробили сенсаційне відкриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі