вівторок, 01 липня 2008 20:30

Українські фахівці прогнозують подальше зростання цін на бензин

Українці від січня платять за бензин на 30% більше. Тепер український ринок абсолютно залежний від світової кон"юнктури, тому за кілька тижнів слід очікувати чергового стрибка цін на бензин. Наші нафтопереробні заводи працюють не на повну потужність, а урядовий стабілізаційний фонд не діє.

Цьогорічні ціни на нафту, а відтак і на пальне, радують хіба що видобувачів нафти, керівників нафтопереробних заводів і директорів АЗС. Звичайних водіїв вони лише засмучують. Адже від початку року ціни на бензин і дизпальне в Україні зросли на третину.

У середньому щомісяця українські водії платять за пальне на 5% більше. Приміром, якщо у березні літр 95-го коштував 5 гривень 80 копійок, то на початку липня – 6,5 гривень. І це ще не межа, стверджують урядовці. Ціни на нафтопродукти в Україні ростимуть і надалі.

Міністр палива і енергетики Юрій Продан, розводить руками і говорить, що це пов"язано з нинішніми європейськими тенденціями.

Юрій Продан, міністр палива та енергетики: "Наша динаміка не така різка, як це є, скажімо, в західних країнах, тому все буде залежати від ціни на нафту. Звісно, поки що вона буде зростати".

На скільки ще подорожчає пальне, зараз прогнозувати не береться ніхто: надто багато чинників впливають на ціну "чорного золота". Однак експерти називають суто українську причину здорожчання бензину та дизеля – збільшення залежності від європейського нафтового ринку. Так, цього року половину палива Україна купила за кордоном, а ще 2007-го частка імпорту була меншою 30%.

Костянтин Бородін, директор Центру енергетичних досліджень: "Сьогодні наш ринок, і це треба усвідомлювати, коливається абсолютно паралельно із світовим або, вірніше, європейським ринком. Так є, і доки не запустяться українські заводи, так буде і надалі. Це означає, що будь-яке коливання нафти і нафтопродуктів у світі автоматично, із запізненням в два тижні, відбувається на Україні".

Власна нафтопереробна галузь дає запас часу – близько півтора місяця. Якби всі 6 нафтопереробних заводів працювали на повну потужність, на початку липня українці купували б бензин, вироблений із травневої, значно дешевшої нафти. Допомогти пережити нові цінові рекорди мав би урядовий стабілізаційний фонд, та він не працює, повідомляє ICTV

Зараз ви читаєте новину «Українські фахівці прогнозують подальше зростання цін на бензин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі