понеділок, 07 квітня 2008 16:52

Українські екологи закликають рятувати зубрів від знищення

Поголів"я тварин, занесених до Червоної книги, в Україні стрімко зменшується. Ще 8 років тому було 650 зубрів, тепер вдвічі менше. Їх відстрілюють браконьєри, не вистачає їжі та лісів. Голодних зубрів уже бояться фермери. Тварини знищують врожаї на полях.

Найбільше стадо зубрів України мешкає на Вінниччині. У 70-их завезли шість тварин – стадо розплодилося до ста голів. За тридцять років червонокнижні тварини не змінили місця проживання. Помігрувавши по сусідніх областях – знову повертаються в подільські ліси.

Анатолій Бондар, начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства: "Норматив на одиницю площі зубра – 4-5 особів на тисячу гектарів мисливських угідь, тобто, в нас там лісових угідь - біля 5 тисячі в цій зоні діяльності, де вони мешкають. Тому якщо брати 4 на 5 тисяч гектарів норма, то це 20-25 голів, а ми сьогодні маємо сотню, то абсолютно зрозуміло - для них замала".

Природоохоронці твердять - через недоїдання взимку гине чимало зубрів. Страждають і селяни: у пошуках їжі звірі шкодять полям.

Відгородити від стада чотириста гектарів землі неможливо, як і відстрілювати червонокнижних тварин. Екологи пропонують інвентаризацію. Перерахувавши все стадо, знатимуть скільки тварин збереглось, і за ними й доглядатимуть.

Василь Романчук, заступник начальника управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області: "Коли будуть спеціальні радіоприлади вживлені зубру, то можна буде слідкувати, як мігруватиме стадо, де воно зараз знаходиться, в тому числі, на полях фермерського господарства, і не наносить шкоду фермерському господарству".

За радянських часів керівникам колгоспів компенсували витоптані посіви. Лісівники кажуть, якщо держава оплачуватиме втрачений врожай і нині, вона захистить від знищення рідкісних тварин, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Українські екологи закликають рятувати зубрів від знищення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі