понеділок, 12 січня 2009 09:47

Українська авіація перейде у приватну власність

Українська авіація перейде у приватну власність

Кабінет міністрів вирішив передати українські авіапідприємства у приватну власність. Це передбачено в схваленій 27 грудня "Стратегії розвитку вітчизняної авіаційної промисловості до 2020 року".

Згідно з документом, протягом двох років авіапідприємства повинні бути акціоновані зі збереженням всіх акцій у держвласності. А до 2015 року вони будуть передані приватним інвесторам "з урахуванням особливостей підприємств і збереженням державного впливу на ухвалення стратегічних рішень".

Стратегія була розроблена за рішенням Ради нацбезпеки і оборони від 30 травня 2008 року, в якому сказано, що за роки незалежності в Україні не змогли налагодити серійне виробництво жодної моделі літака, а підприємства накопичували борги із зарплати і порушували терміни постачань літаків. Робота найбільшого авіапідприємства держконцерну "Авіація України" була визнана неефективною, і в листопаді минулого року він був реформований.

У тому, що приватизація авіагалузі - необхідна умова її успішної діяльності, упевнений голова ради директорів "Мотор Січі" В"ячеслав Богуслаєв. "Для серійного випуску конкурентоздатних літаків потрібно 1,5 млрд. грн. на рік. У порівнянні з ВВП країни це крапля в морі, але і цього галузь ніколи не отримувала", - заявив він. У рішенні РНБО наголошується, що потреби українського авіакомплексу з 2002 року задовольнялися лише на 19,8%. Але в тому, що реформувати галузь до 2015 року вдасться, експерти сумніваються. "Кілька підприємств знаходяться в списку об"єктів, що не підлягають приватизації. На узгодження формальностей можуть піти роки", - вважає Богуслаєв.

Потенційними покупцями українських авіапідприємств є російська Об"єднана авіабудівна корпорація і китайська Aviation Industry Corporation of China, повідомляє ТСН

Зараз ви читаєте новину «Українська авіація перейде у приватну власність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі