четвер, 25 лютого 2021 00:29

Українка розповіла, які спеціалісти потрібні у Швейцарії
9

Українка розповіла, як переїхати до Швейцарії та які спеціалісти там потрібні
Фото: dashevska_kateryna
Українка розповіла, як переїхати до Швейцарії та які спеціалісти там потрібні
Українка розповіла, як переїхати до Швейцарії та які спеціалісти там потрібні
Українка розповіла, як переїхати до Швейцарії та які спеціалісти там потрібні
Українка розповіла, як переїхати до Швейцарії та які спеціалісти там потрібні

Катерина Дашевська з родиною переїхала у Швейцарію. Із чоловіком тут виховують двох дітей. Українка веде блог, в якому розповідає про подорожі країною та різні цікавинки.

"У Швейцарію наша сім'я переїхала у зв'язку зі строковим контрактом чоловіка, згідно з яким українська дочірня компанія відрядила його до штаб-квартири у Лозанні (кантон Во, Швейцарія). Так наприкінці 2016 року ми поповнили когорту експатів", - каже Катерина.

На перших порах після переїзду нас дивувало все. Потрібно було принаймні півроку, щоб припинити дивуватися. У побутовому плані— ще довше, хоча б рік, щоб:

• просто дорозкладати речі з коробок,

• записуватися до лікаря вузької спеціалізації за півроку,

• звикнути возити дітей у відділення ургентної допомоги посеред ночі, щоб уникнути 5-6 годинних черг удень,

• виробити свою схему закупки продуктів — тут короткий робочий день у магазинах і по неділях вони не працюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: При переїзді варто одразу обговорити, хто за що платить: основні правила емігрантів

"Для того, щоб переїхати жити у Швейцарію, є декілька способів, але частину з них наразі ускладнила та порою унеможливила пандемія. Зокрема, працевлашування для громадян третіх країн, які не входять в ЄС і ЄАВТ (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія). Щодо агенцій мушу застерегти, щоб не натрапити на шахраїв. У Швейцарії процес надання права на роботу формалізований, регламентований, зі спеціалізованими квотами на певні види професій для іноземців та окремою ставкою оподаткування для не громадян ЄС/ЄАВТ тощо. Тому третя особа не може працевлаштувати іноземця без його участі. Інша справа –рекрутингові агенції, які допомагають знайти вакансії фахівцям, але процес отримання дозволу на роботу проходити все одно потрібно", - каже Катерина.

У роботодавця мають бути вагомі аргументи, чому він віддає перевагу громадянам третіх країн – не з ЄС/ЄАВТ. Тому більшу частину працевлаштованих іноземців тут складають фахівці R&D в інженерії, біотехнологіях, ІТ, біоніці тощо. Іншу частку складають працівники міжнародних організацій, дипломати, експати — як ми, хто відряджений у Швейцарію з дочірніх компаній в інших країнах. Це коротко- чи довгострокові контракти, після закінчення яких експат має повернутися у свою дочірню компанію або на інший ринок. Так найчастіше переїджають на роботу менеджери, маркетологи, фінансисти.

"Є ще фронтальєри із сусідніх зі Швейцарією країн, які щоденно перетинають кордон, щоб тут працювати. Під час працевлаштування перевага надається громаданям ЄС/ЄАВТ, адже між Європейським Союзом та країнами ЄАВТ укладено Договір про вільне пересування осіб. Вони можуть в'їхати до Швейцарії для пошуків роботи і перебувати в країні до трьох місяців без будь-якого дозволу", - додає українка.

Богдан Юрин із Запоріжжя два роки тому переїхав до міста Монктон провінції Ньюбрансуік в Канаді. Чоловік навчався рік на бізнес- аналітика і здобув популярну професію. Про першу роботу та реальні заробітки розповідає у своєму блозі.

Зараз ви читаєте новину «Українка розповіла, які спеціалісти потрібні у Швейцарії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі