неділя, 06 січня 2019 11:25

Україні віддали Томос про автокефалію

Україні віддали Томос про автокефалію
Церемонія вручення Томосу про автокефалію Православної церкви України відбулася в патріаршому храмі Святого Георгія. ФОТО: bbc.com

Предстоятелю Православної Церкви України митрополиту Епіфанію вручили Томос про автокефалію української православної церкви. Церемонія вручення відбулася після святкової літургії. Провели її в стамбульській церкві святого Георгія, яка є резиденцією Константинопольського патріарха.

Томос митрополиту Епіфанію передав Вселенський патріарх Варфоломій. Присутніми під час урочистої церемонії в храмі були представники української церковної та світської делегації. Повідомляє BBC.

"Час настав" для славної Святої митрополії Києва отримати духовну незалежність, будучи включеною до тіла помісних та святих Православних автокефальних церков, шляхом включення шанованого імені Вашого блаженства (митрополита Епіфанія) до канонічного православного диптиху. Сьогодні, офіційно і канонічно, ви стаєте п'ятнадцятою церквою в благословенному хорі Автокефальних церков", – проголосив Вселенський патріарх Варфоломій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для потребуючих накриють святковий стіл перед Різдвом

Після вручення Томосу в храмі святого Георгія розпочалася божественна літургія. Її спільно відправляють Вселенський Патріарх Варфоломій і митрополит Єпіфаній.

Вручення Томосу засвідчило завершення процесу створення Помісної Православної Церкви в Україні. Наступним кроком є визнання її статусу іншими помісними церквами світу. Для цього предстоятель автокефальної церкви Епіфаній направить офіційні листи з копією томосу предстоятелям 14-и інших помісних церков з пропозицією налагодити церковне спілкування.

Раніше показали текст Томосу про автокефалію Православної церкви України. Переклад указу українською мовою опублікував посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

Зараз ви читаєте новину «Україні віддали Томос про автокефалію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі