пʼятниця, 21 січня 2011 23:04

Україні не вистачає здорового ревізіонізму — професор Гарварду

Україні не вистачає здорового ревізіонізму — професор Гарварду

В історії України більше об'єднуючих моментів, ніж таких, що можуть роз'єднувати регіони України.

Про це в ефірі 5 каналу заявив професор кафедри української літератури Українського наукового інституту Гарвардського університету Григорій Грабович.

"Питання пам'яті є також фундаментальним політичним питанням, як дана група позиціонує себе на майбутнє. Оруел писав, що той, хто контролює минуле, контолює майбутнє. Кожен колектив має багато ресурсів у самому собі. Важливо, щоб була усвідомлена політика. Для відтворення конструктивного, позитивного. Кожна країна може знайти у собі такі проблеми. Та ж Бельгія чи Німеччина. Те? що нас нібито роз'єднує, часто буває кон'юктурне", - зауважив Грабович.

Професор Гарварду переконаний, що в Україні слід було провести люстрацію і проводити відповідну політику в гуманітарній сфері.

"Якщо звертати увагу тільки на полюси, то здається, що нас більше роз'єднує. Але досвід націєтворення свідчить, що, навіть, якщо є конфліктні моменти, то можна будувати майбутнє на спільних цінностях. Бажання таке є. Але яка є культурна політика, наукова політика? За всі ці роки деякі питання так і не були поставлені. Не було здорового ревізіонізму, так, як це було у Європі. Як у прибалтійських країнах і країнах Варшавського пакту. Як же не мати люстрації, якщо були жертви Голодомору? Яка б там цифра не була - два мільйони жертв чи більше... Не можна не досліджувати такі питання чи удавати, що воно якось так мине", - наголосив Грабович.

На Софіївській площі у 1919 році відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину Україну.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Україні не вистачає здорового ревізіонізму — професор Гарварду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі