пʼятниця, 27 лютого 2009 10:52

Українцям загрожують економні лампи

Українцям загрожують економні лампи

Ртуті у повітрі незабаром може побільшати, оскільки уряд планує зобов"язати підприємства та установи повністю перейти на економні лампи - люмінесцентні, які й містять у собі ртуть.

Люмінесцентні лампи не можна викидати у смітник, оскільки вони містять ртуть, але спеціальних контейнерів для них немає.

Куди можна викинути такі лампи з"ясувати важко: спецконтейнери знайти нереально. Працівники сміттєвозу кажуть, що можна і до звичайного сміття викидати.

Люмінесцентні лампи не можна викидати у смітник

Проте є приватна фірма, яка збирає лампи на утилізацію. І не безкоштовно - треба сплатити 1,20 грн, щоб здати зіпсовану жарівку, але підприємства зобов"язані це робити, бо їх перевіряє санепідемстанція. Але про цю схему знають не всі.

В столиці є тільки три фірми з утилізації. І судячи з того, що співробітники обдзвонюють підприємства, щоб знайти нових клієнтів, то утилізують лампи далеко не всі, а тим більше - приватні особи.

Як повідомлялося, кабінет Міністрів зобов"язав центральні і місцеві органи влади перейти на використання енергоефективних ламп, насамперед вітчизняного виробництва, для освітлення своїх приміщень. Це визначено розпорядженням уряду від 16 жовтня.

Відповідно до розпорядження, з 1 листопаду 2008 року органам влади мають в обов"язковому порядку використовувати енергоефективні освітлювальні прилади під час заміни ламп розжарування, що відпрацювали, після повної експлуатації раніше закуплених.

Відповідно до документу, з 1 січня 2009 року центральні і місцеві органи влади повинні забезпечити під час проведення капітальних і поточних ремонтів приміщень енергетичного господарства встановлення тільки енергоефективних освітлювальних приладів, що мають дозвіл Державної санітарно-епідеміологічної служби про можливості їхнього застосування.

Ртуть, що міститься у люмінесцентних лампах при їх пошкодженні, є потенційним джерелом забруднення різних приміщень. Ртуть відноситься до речовин першого класу небезпеки і стосовно здоров"я (патології) людини володіє широким спектром клінічних проявів токсичної дії.

Одна необережно розбита люмінесцентна лампа середньої довжини викидає в повітря близько 50 куб. м. отруйної ртутної пари.

Проблема утилізації люмінесцентних ламп стоїть достатньо гостро у сучасному світі, не тільки у зв"язку із зростанням рівня забрудненості планети важкими металами, але і із зростанням використання ртутних ламп в сучасному виробництві і побуті. Останнє обумовлено винятковою особливістю ртутних джерел світла: їх світлова віддача досягає 100 лм/вт при низькій робочій температурі і терміні служби до 40 тисяч годин. Ці показники в десятки разів перевищують відповідні параметри ламп розжарювання.

Враховуючи постійне зростання вартості світових енергоресурсів, легко зрозуміти, що найближчим часом альтернативи люмінесцентним лампам немає. Наприклад, все більше і більше компаній, зокрема бізнес-комплекси переходять зі звичайних ламп на люмінесцентні.

Щорічно утворюються мільйони відпрацьованих люмінесцентних ламп, що вимагають утилізації.

За матеріалами ТСН, Интерфакс-Украина, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Українцям загрожують економні лампи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі