вівторок, 24 квітня 2018 16:58

Українцям загрожує вимирання — експерти назвали рік

Українцям загрожує вимирання — експерти назвали рік
Головною причиною скорочення населення України залишається висока смертність.

За прогнозами аналітиків ООН до 2050 року населення України зменшиться втричі.

У 1990-х роках населення України становило 52 млн осіб. У 2000-х роках українців залишилося трохи більше 42 млн чоловік. За даними Державної служби статистики протягом січня - лютого 2018 року чисельність населення зменшилася ще на 40 тис. осіб, повідомляє НВ.

Така тенденція спостерігається у країнах Східної Європи і Балтії.

Наприклад, населення Молдови до 2100 року може скоротитися удвічі, Латвії - на 40%, Литви та Естонії - на третину.

Найбільшими за чисельністю населення залишаються Китай, Індія і США.

За словами наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень Лідії Ткаченко, депопуляція сьогодні визначає наше майбутнє. Головною причиною скорочення населення України залишається висока смертність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитина народилася через чотири роки після смерті батьків

Це свідчення глибокого соціального неблагополуччя. За кількістю смертей у світі станом на 1 січня 2018 Україна займає 5 місце з показником 14 смертей на тисячу душ населення.

"Головна причина - це величезні міграційні втрати в 1990-х роках. Населення України йде на спад, тобто кількість літніх людей переважає над молодими. Це називається депопуляція", - розповіла Ткаченко.

Велика частина населення емігрує за кордон. Серед них переважають молоді і освічені люди.

За даними ООН, за кордоном проживає 11% українських громадян.

Через низький рівень життя не збільшується і народжуваність. За даними Держстату, тільки одну або дві дитини має кожна друга сім'я в Україні.

"Держава може і повинна надати підтримку при народженні дитини, у тому числі, нематеріальну. Це дитячі сади, відпустки, гнучкі графіки, можливість часткової зайнятості та перекваліфікації", - каже соціолог Борис Крімер.

Основний ресурс для розвитку економіки - людський капітал. Саме на нього покладає надію Україна.

"Валовий внутрішній продукт створюється робочими руками. Чим глибше рівень переробки, чим більше переробляється кінцевий продукт, так і в країні створюється додана вартість. Підготувати кваліфікованого робітника коштує дуже багато грошей. Держава, яка витрачає на це гроші, повинно мати гарантії, що цей фахівець не поїде заробляти за кордон і не вивезе ці капіталовкладення ", - розповів виконавчий директор громадської спілки "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин.

За даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року, чисельність населення становила 48 млн 415 тис. чоловік.

Експерти з демографії наполягають на необхідності провести перепис населення навіть в умовах окупації Донбасу і Криму.

Українська нація старіє. Із середини 1960 років минулого століття рівень народжуваності не забезпечує відтворення поколінь. Нині в Україні 5-річних дівчаток менше, ніж 75-річних жінок. Така ситуація спостерігається і в Європі. Але там вона компенсується постійним припливом мігрантів.

Зараз ви читаєте новину «Українцям загрожує вимирання — експерти назвали рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі